Как да инвестирам

Последно обновена: 09.12.2020
Ще се опитам да сглобя отговора на този въпрос разбивайки го на под въпроси, а материала ще бъде поднесен на широката публика, изключвайки професионалните подробности и спецификации от които се нуждаят трейдърите и спекулантите, които се занимават с това и които търгуват често на пазара. Те използват тази част от фундаменталния и техническия анализ, която е за по-краткосрочните сделки и инструменти с голям риск. Задачата ми е да Ви дам от това от коието ще се възползвате, а не някаква суха материя, в която ще се изгубите така както го правят професионалните трейдъри.

Първо и основно правило в инвестицията е съставяне на портфейл от инвестиции ( акции, ETF, инвестиционни проекти, други финансови инструменти), т. е диверсификация на портфейла, портфейл от различни класове инструменти. Диверсификацията с различни класове финансови инструменти се прави с цел да може порфейлът да носи доход при различни етапи в развитието на световната икономика, както и при различни конюктурни събития, които оказват влияние върху посоката на движение на борсовите индекси или риск апетита на финансовите пазари.

Второ правило, което е изключително важно. Ако правите портфейл или сега започвате да инвестирате и намеренията Ви са за по-дългосрочни инвестиции ( повече от 2 години 5,10 и т.н) е да изберете „правилното“ време за покупка на финансови инструменти. Защо? Цените на финансовите инструменти се колебаят значително в рамките на 1 календарна година. Има пикови моменти, когато цената е на исторически максимуми или просто локални максимуми, има и моменти на разпродажби или просто корекция на пазара. Именно това Ви е нужно за по-добро позициониране на пазара по-добрият момент. Защо да купувате на скъпо – после да чакате 1 или 2 години цената да се върне пак там или да направи 10% ръст. Н е е ли по-добре да изчакате поне 20% корекция на пазара ( това може да следите като гледате борсовите индекси NASDAQ или S&P 500. Когато видите корекция на тези индекси 20% тогава е време за вход, за покупка.

Не стреляйте със всички куршуми на веднъж. Този израз е известен за дългосрочното инвестиране, в което са важни няколко неща: кога да вляза на пазара, какво да купя какви видове инструменти да включа в портфейла си. Кога да вляза на пазара е въпрос на който никой не може да отговори с точност. Но е важно да е в корекция на пазара и да се влиза с поне 2 входа. Първият  при 20% корекция на пазара и втори при още 5-7%  корекция.

Дългосрочната търговия или инвестиране е изключително лесно  действия, като само спазвате по-горните правила: вход при 20 % корекция на пазара с първи вход и още 5-7% за втори вход, като първия вход да има 60 % от общият размер на инвестицията, а за втория 40%. Това означава че ако искате да инвестирате 10 000 долара, при първия вход трябва да използвате 6 000 долара, а за втория 4000 долара.

В какво да инвестираме: При дългосрочните инвестиционни портфейли е добре да имате финансови инструменти, които бягат бързо и летят в космоса при еуфория и такива които последни влизат в кризите и първи излизат от тях, а това са технологични акции. Тук няма да говорим за спекулативни акции, акции на разстежа, които са способни да правят по 50-80% ръст за няколко месеца а за познати имена доказали високата си рентабилност и лидерски позиции в различните под сектори на технологичния свят, но кои са те:

Microsoft Corporation (MSFT), QUALCOMM Incorporated (QCOM), Mastercard Incorporated (MA), Alphabet Inc (GOOGL), Adobe Inc. (ADBE), NVIDIA Corporation (NVDA), Advanced Micro Devices, Inc (AMD) , Facebook (FB), Apple Inc. (AAPL), Amazon.com, Inc. (AMZN), PayPal Holdings, Inc. (PYPL), Visa Inc. (V) и други.
Забравете за банки , акциите на банките се сриват при всяка криза с поне 50% защо да си вкарвате автогол. Друг сектор, който трябва да имате е военно промишленият сектор на САЩ и поне тези компании:

Lockheed Martin Corporation (LMT) и  Northrop Grumman Corporation (NOC). Това са компаниите които произвеждат самолетите на въоражение на САЩ , както и бомбандировачите и ракетните комплекси. Това Ви е достатъчно.

Следващият сектор, който трябва да купите в ЗЛАТО. За да изпълните това задължително условие при съставянето на портфейли може да купите акции на златодобивни компании или по-добре да купите един ETF, борсово търгуван фонд, които е съставен от няколко акции над 7 вида на златодобивни компании, така ще купите целия сектор с минимални комисионни и с малък риск на индивидуалната компания. Ето няколко от най-големите златодобивни компании търгувани в САЩ:

  • Newmont Corporation (NEM)
  • Barrick Gold Corporation (GOLD)
  • Franco-Nevada Corporation (FNV)
  • Wheaton Precious Metals Corp (WPM)
Ето и пример за ETF, в който е включен целия златен сектор в САЩ:
  • VanEck Vectors Gold Miners ETF CFD (GDX)
  • VanEck Vectos Junior Gold Miners ETF CFD (GDXJ)
Трябва да знаете нещо много важно за търговията с акции на златодобивни компании. (Вижте раздела за инвестиции в злато) Това е , че акциите им са доста волатилни и трябва да купите минимум при 25% корекция от последния годишен връх в цената на кцията.

Имаме вече технологични акции, военни акции, златни акции, остана да включим и това което е модерно в момента:

В момента най-актуалните акции са производителите на електрически превозни средства, а именно Tesla, Inc. (TSLA), NIO Limited (NIO) и Nikola Corporation (NKLA) и компанията за космически пътувания Virgin Galactic Holdings, Inc. (SPCE)

Tesla регистрира сериозно повишение с около 750% за последната година, а месец септеври направиха сплит с акциите си ( 5:1 , за една стара получавате 5 нови и цената съответно се дели на 5) Големият ръст определя акцията като силно спекулативна и не желателна за дългосрочна търговия, не и преди корекция поне до нива около 230 USD.

NIO – Китайският производител на ел. Автомобили с голям потенциал, а следващата е Virgin Galactic Holdings, Inc. (SPCE) с потенциал за развитие на сектора следващите години.

Петролния сектор също вече не е подходящ за инвестиране заради влошените перспективи там с развитието на технологиите и преминаването на транспортния сектор в следващите години на ток.

Авиосектора в момента е разпродаден и много рисков за инвестици, но при дългосрочното финансиране може да се окаже, че нивата  са подходящи за покупка. Примери там са Deutsche Lufthansa AG – търгува се в Германия, Delta Air Lines, Inc. (DAL) и American Airlines Group Inc. (AAL)

След като знаете какво трябва да купувате, колко, кога и какво трябва да избягвате, наблюдавайте пазара на акции за корекции – за по-ниски цени. След това трябва да сключите договор с Инвестиционен посредник в България или с банка за посредничество за търговия с финансови инструменти. Договора може да се сключи и он-лайн, просто им се обадете те ще Ви помогнат. Акции и други финансови инструменти може да си купите само от инвестиционнитете посрдници или банките, независимо кои акциии къде се търгуват. Трябва да знаете, че акциите и ETF са електронни записи, неможе да си ги носите във вкъщи, просто инвестиционните посредници или банките Ви отварят електронна сметка, която пълните с акции, вместо с пари. Всяка една покупка на акции става по телефона или с платформа за търговия, която се предоставя от инвестиционните посредници.