Jeremy Grantham предупреждава: Фондовият пазар е в „пълноценен исторически балон

Последно обновена: 06.01.2021
„Дългогодишния бичи пазар от 2009 г. най-накрая узря в пълноценен исторически балон“, казва съоснователят на GMO Jeremy Grantham

„С изключителна инерционност, експлозивно увеличение на цените, обезумяла тълпа и истерично спекулативно поведение на инвеститорите, вярвам, че това събитие ще бъде записано като един от големите балони във финансовата история“, пише инвеститорът.

Той сравнява този период с балона в Южно море, срива на пазара през 1929 г. и дот-комовия бум от 2000 г.

„Тези страхотни балони са мястото, където се създават и губят съдби - и където инвеститорите наистина доказват своята смелост. За позиционирането на портфейлас цел  избягване на най-силната болка от пробив на балон, вероятно е най-трудната част “, пише той.

Той предупреждава, че балонът ще се спука своевременно, „колкото и да се опитва Фед да го подкрепя  с последващи вредни мерки върху икономиката и портфейлите“.

Пазарите се развихриха през 2020 г., след като първоначално закратко влязоха в мечи пазар, когато за първи път бяха поставени блокировки заради COVID-19. Скоро след като те се възстановиха след мерките на Федералният регистрираха рекордни повишения.
„Изобщо не съм изненадан, че от лятото пазарът напредва с ускоряващи се темпове и с нарастващи спекулативни ексцесии“, написа Грантъм.
"Но днешната ранена икономика е напълно различна: само частично възстановена, вероятно изправена пред двойна  рецесия, вероятно изправена пред забавяне и със сигурност пред много висока степен на несигурност", добави той.

„И все пак пазарът днес е много по-висок от миналата есен, когато икономиката изглеждаше добре, а безработицата беше на исторически ниско ниво. Днес съотношението P / E на пазара е в горните няколко процента от историческия диапазон, а икономиката е в най-лошите няколко процента. Това е напълно без прецедент .

Грантъм прогнозира, че най-много този балон може да оцелее в края на пролетта или началото на лятото, което би съвпаднало с широкото разпространение на ваксините COVID-19.

„В този момент ще бъде решен най-належащият въпрос пред световната икономика. Участниците на пазара ще въздъхнат с облекчение, ще се огледат и веднага ще разберат, че икономиката все още е в лошо състояние, стимулите скоро ще бъдат намалени с края на кризата с COVID, а цените абсурдни “, пише той.