Историята на пазара показва, че рецесията може да доведе до следващия Airbnb или Slack

Последно обновена: 16.01.2023
Съкращения, нарастващи лихвени проценти, спираловидни оценки - това е труден момент за стартиращи фирми.
 
На фона на по-широкия икономически спад и мечия пазар на технологичните акции, инвеститорите предпочитат рентабилността - или поне разумния път за достигане до там - пред обещанието за бъдещ растеж.
 
Според току-що публикувания годишен преглед на тенденциите във рисковите фондове от PitchBook и Националната асоциация за рисков капитал, един от най-големите изводи през 2022 г. е „летаргичният“ темп на излизане. Общо 71,4 милиарда долара бяха генерирани в изходна стойност, което е 90,5% спад от рекорда от 2021 г. от 753,2 милиарда долара. Това беше първият път, когато стойността на изхода падна под 100 милиарда долара от 2016 г., като компаниите в късен етап бяха най-тежко засегнати. Публичните предлагания на подкрепени от VC компании паднаха до ниво, невиждано от началото на 90-те години на миналия век, с едва 14 публични листвания през четвъртото тримесечие.
 
Били сме тук и преди.
 
Когато икономиката се стопи през 2008 г., легендарната рискова фирма Sequoia публикува скандалната бележка, озаглавена „R.I.P. Добри времена“, провъзгласявайки на стартиращите фирми, че „съкращенията са задължителни“, заедно с „необходимостта да се превърне в положителен паричен поток“.
 
Повече от десетилетие по-късно онези, които се вслушаха в този съвет, се превърнаха в променящи играта технологични гиганти.
 
Един по-специално достигна пазарна капитализация от над 50 милиарда долара, въпреки че стана публичен в нестабилна среда: Airbnb
 
Месеци преди това Sequoia публикува друга широко четена бележка, озаглавена „Черен лебед“, която сочи към продължителна инфлация и геополитически конфликти, които биха ограничили способността за „бързи“ политически решения като намаляване на лихвените проценти или количествено облекчаване.
 
Миналата година партньорите на Sequoia признаха, че са подценили отговора на паричната и фискалната политика на кризата с Covid. Два месеца по-късно получихме представа за пазарната корекция, която сигнализираха, когато Stripe намали вътрешната си оценка с 28%, от $95 милиарда на $74 милиарда, което беше едно от многото намаления на частните компании, наблюдавани през 2022 г. Тази седмица беше съобщено от The Information, че Stripe отново е намалил оценката си с 11% до 63 милиарда долара.
 
Основан през 2010 г., бизнесът на Stripe се затвърди, когато икономиката и пазарът на труда в САЩ започнаха да се възстановяват от финансовата криза и бяха натоварени с турбокомпресор по време на Covid. „Бяхме твърде оптимистично настроени за растежа на интернет икономиката в краткосрочен план през 2022 г. и 2023 г. и подценихме както вероятността, така и въздействието от по-широко забавяне“, пишат нейните основатели в скорошна бележка за съкращения.
 
„Сега светът отново се променя. Изправени сме пред упорита инфлация, енергийни шокове, по-високи лихвени проценти, намалени инвестиционни бюджети и по-оскъдно финансиране за стартиране. ... Смятаме, че 2022 г. представлява началото на различен икономически климат. ... Днес това означава да се строи по различен начин за по-слаби времена“, казаха основателите на служителите.
 
„Инвеститорите продължават да инвестират в иновации в моменти като този“, каза Кайл Станфорд, старши анализатор в PitchBook. Но той добави, че това е най-очевидно в разликата между началния и късния етап на растеж на предприятието.
 
 
Предишните рецесии в крайна сметка създадоха доминиращи технологични компании, включително емблематични имена като Hewlett Packard, Microsoft и Electronic Arts. По-конкретно по време на спада от 2008-2009 г. бяха създадени технологични еднорози на обща стойност 150 милиарда долара, според Startup Genome, включително 24 Disruptor 50 компании. Сред тях са Airbnb, Block, Pinterest, Slack и WhatsApp.
 
В краткосрочен план няма да стане по-лесно за най-големите фирми, подкрепяни от рисков капитал.
 
По-трудните времена също означават по-добри представяния от основателите и по-добре управляваните компании. Създаването на компания по време на спад предполага бизнес план за по-устойчив растеж и стартиращите фирми днес ще трябва да предоставят много по-подробни и съвършени предложения на инвеститорите. „Те трябва да бъдат в най-доброто от себе си, за да получат капитал сега“, каза Станфорд. „Но когато можете да генерирате нов дял на труден пазар, когато пазарът се обърне, те са в идеална позиция да уловят повече пазарен дял и клиенти.“
 
В каквото и да се превърнаха Airbnb и Uber през десетилетието на пенливи оценки и стартиращи бизнес модели „растеж на всяка цена“, те започнаха, като бяха слаби компании в трудни времена, хващайки се за идеи, които бяха разрушителни.
 
„Инвеститорите трябва да обърнат специално внимание на компаниите, които излизат от този спад“, каза Джулия Бурстин, старши кореспондент за медии и технологии на CNBC и създател на Disruptor 50, в изява в „Squawk Box“ на CNBC по-рано тази седмица. „Най-слабите времена могат да наложат нови видове лоши иновации“, каза Бурстин.