Инвеститорите с по-големи сметки мислят, че пазарният балон е тук или поне е близо. Как да действаме?

Последно обновена: 18.01.2021
  По-голямата част от инвеститорите с брокерска сметка над 1 милион долара вярват, че фондовият пазар е в балон или е близо до него, според проучване на E-Trade Financial. Но пазарът на бикове засега ще продължи, казват тези заможни инвеститори с увереност, че акциите ще се повишат през това тримесечие и тяхната толерантност към риска ще се увеличи през Q1.

  Инвеститорите милионери правят промени в портфейлите си, за да балансират и редуцират малко тези сектори или пазари,  където активите са  най-скъпи, например в американските акции с голяма капитализация и къде акциите са подценени, като например акции на други пазари - Европа
 
Ако инвеститор с 1 милион долара или повече на пазара смята, че балонът вече е тук - или скоро ще дойде такъв - какво е правилното действие? Според ново проучване на E-Trade Financial, действието е да продължим да инвестираме в акции, с по-голям акцент върху подценени сектори на пазара.
 
Само 9% от анкетираните милионери от E-Trade смятат, че пазарът не е близо до балон.
Останалата част от по-големите инвеститори смятат:
 
  •     16% смятат, че сме „напълно в балон“
  •     46% в „малко в балон“
  •     29% смятат, че пазарът се доближава до такъв
 
И все пак тези по-големи инвеститори не бягат от пазара и не кешират. Всъщност на фона на нарастващия балон, същите тези инвеститори казват, че толерантността им към риска се е увеличила значително през първото тримесечие на 2021 г. и мнозинството очакват акциите да завършат Q1 с повече печалби.

Пазарен балон, който все още може да се надуе
 
Разпространението на ваксините срещу Covid-19, и перспективата за още по-голям стимулен пакет от новоизбрания президент Байдън, карат инвеститорите да правят това, което пазарната история казва, че трябва да правят: гледайте напред.
 
„Налице е по-широк потенциал за икономика, която се подобрява и показва, че факторите за растеж са налице, а това вероятно ще накара пазара да се повиши“, каза Майк Ловенгарт, главен инвестиционен директор в звеното за управление на капитала на E-Trade Financial.
 
Проучването от E-Trade на Morgan Stanley е проведено от 1 до 7 януари сред извадка от 904 трейдъри/инвеститори самоуправляващи своите активни сметки с капитал над  10 000 долара при брокера. Данните за милионерите са представени за CNBC и се  състоят от 188 инвеститори с 1 милион долара или повече инвестиционни активи.
 
Привидното противоречието в продължаващия бичи тренд и вероятния балонне поражда силни страхове, поне не толкова, колкото изглежда. Този бичи пазар се противопостави на всички рискове, които му се изпречат и експертите на пазара продължават да вярват, че пътят на най-малкото съпротивление е все още нагоре. Въпреки че по пътя на бичия тренд би било добре да се направят някои настройки на портфейлите с по-голям фокус върху подценени сектори на фондовия пазар. И да се намали експозицията на скъпите – технологични сектори.
 
Ето няколко констатации от проучването , които е добре да знаем, за да си направим изводите:

  1. Милионерите са по-бичи от по-широката инвестиционна общественост
 
В момента има много бърборене за прекомерно разширен пазар и среда, наподобяваща дотком балони, което затруднява вземането на правилни решения за много инвеститори. Но сред тези заможни инвеститори, дори когато собствените им балонови страхове нарастват, те са все по-бичи и по-бичи от по-широката инвестиционна общност. Шестдесет и четири процента от милионерите са бичи и това е с 9 процентни пункта повече от Q4 2020 и това се сравнява с 57% от по-широката инвестиционна общност, която остава бича.
 
Сред тези инвеститори процентът, който заяви, че тяхната толерантност към риска ще се  увеличи през първото тримесечие е нараснала с 8 процента (от 16% на 24%). Мнозинството (63%) заявява, че остава на същото ниво от миналото тримесечие. Само 13% от милионерите казват, че толерантността им към риск е намаляла.
 
Богатите инвеститори не очакват огромна възвръщаемост, като най-голямата група очаква пазарът да нарасне с не повече от 5% през това тримесечие.
 
  1. Правят се промени в портфолиото
 
Въпреки че рискът остава включен за много инвеститори, все повече от тях променят портфейлите си. Ротацията в акции със стойност и  акции с малка капитализация в депресивни сектори като енергетиката и финансите вече е все  по-добре очертаваща се стратегия
Процентът на милионерите, които казват, че правят промени в разпределенията на активите си в портфолиото е нараснал с с 6% до (32%). Процентът на милионерите, които се преместват в пари остава много нисък (7%), но въпреки това се е увеличил от 5% през последното тримесечие.
 
Въпреки че акциите за растеж се представиха по-добре през последните няколко години, инвеститорите се възползват от възможността да преминат към по-циклично ориентирани сектори на пазара като например: финансов, петролни компании, индустриални компании и др.