Инвестиране в акциите на Амазон. Вижте профила на компанията

Последно обновена: 14.01.2021

Amazon.com, Inc. е една от най-големите компании в света,  световен лидер в електронната търговия и изчислителните облаци. Amazon е регистриранa на борсата  в САЩ - Nasdaq под символа AMZN.

Компанията е създадена от основателя Джеф Безос през 1994 г. като онлайн книжарница, но оттогава се е превърнала в най-голямата компания за електронна търговия в света, която продава практически всичко, включително електроника, облекло, мебели, храна, играчки и много други.

В допълнение към електронната търговия, приходите на Amazon идват от абонаментни услуги, услуги за изчислителни облаци, продажби на хранителни стоки Whole Foods и други области. Компанията изгражда и продава собствена потребителска електроника като Amazon Kindle и Amazon Echo. Amazon Web Services е най-големият в света продавач на услуги за изчислителни облаци. Услугата на компанията за стрийминг на развлечения също произвежда свои собствени филми и телевизионни предавания, а Amazon Music предоставя достъп до милиони песни.

 

Най-новите разработки на Amazon

 

    На 29 октомври 2020 г. Amazon съобщи  финансовите си данни за третото тримесечие на 2020 година, от където се видя, че печалбата на акция далеч надмина очакванията на анализаторите. Общите приходи и приходите от AWS също надминаха нивата, прогнозирани от анализаторите. EPS скочи със силен ръст на приходите в сравнение с тримесечието преди година. Приходите от AWS също са по-високи в сравнение със същото тримесечие преди година. Amazon обяви, че създава стотици хиляди нови работни места по целия свят, докато разширява дейността си.

Amazon.com Inc. (AMZN) бързо се разраства във все по-широк кръг бизнеси под ръководството на основателя и главен изпълнителен директор Джеф Безос, включително основните операции по електронна търговия, облачни услуги, дигитална реклама, хранителни стоки и лекарства с рецепта . Компанията продава продукти като личния асистент на Alexa и екосистемата, както и филми и телевизионни предавания чрез платформата си Amazon Prime Video. Конкуренти на на Amazon са компании като Walmart Inc. (WMT) и Alibaba Group Holding Ltd. (BABA)

Ключови продукти

  • Amazon печели пари търговията си на дребно, абонаменти и уеб услуги, както  и от други канали.

  • Търговията на дребно остава основният източник на приходи на Amazon, като най-голям дял имат онлайн и физическите магазини.

  • Сегментът на Amazon в Северна Америка беше най-бързо развиващия се от всички нейни сегменти за Q3 2020.

  • Компанията е изправена пред антитръстово разследване относно използването на данни за пускане на продукти, които пряко се конкурират с продавачи от трети страни.

 

 Финансите на Amazon

Amazon се нарежда сред водещите компании в света по пазарна стойност. Към 6 ноември 2020 г. Amazon има пазарна капитализация от 1,6 трилиона долара

Нетният доход на компанията (YOY) почти се удвои  към  третото тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано. Нетният доход нарасна с 196,7% до 6,3 млрд. Долара за третото тримесечие в сравнение със същия тримесечен период преди година. Приходите, които Amazon нарича общи нетни продажби са нараснали с 37,4% до 96,1 милиарда долара. Печалбите бяха подхранвани от силен ръст на приходите, но получиха допълнителен тласък от по-ниските оперативни разходи като процент от общите продажби и преминаване от регистриране на неоперативни разходи през предходното тримесечие към осчетоводяване на неоперативни приходи през Q3 2020. Оперативни приходи нарасна с 96,2% до 6,2 милиарда долара


Бизнес сегментите на Amazon

Amazon разделя бизнеса си на три сегмента: Северна Америка, Международен и AWS. Първите два от тези сегменти, Северна Америка и Международен се отнасят до географски разбивки на бизнеса на Amazon за търговия на дребно. Те генерират приходи от продажби на дребно в Северна Америка и останалия свят, както и от абонаменти и експортни продажби за тези райони. Търговията на дребно може да бъде разделена на онлайн магазини, съставляващи по-голямата част от продажбите и физически магазини. За цялата компания онлайн магазините са реализирали продажби от 48,4 милиарда долара през третото тримесечие на 2020 г., или около 50% от нетните продажби, докато физическите магазини са генерирали 3,8 милиарда долара продажби или около 4% от нетните продажби.Графика -  за движението на акциите на Амазон от 01.01.2015 година до 13.01.2021 година.

Ръст на цената за 6 години : 1003%, или средно с 167% на година.

Ръст на цената на акциите на компанията за последната година: 66.6%, като максимален ръст за периода до 02.09.2020 от 86%