Инвестиционни идеи

Последно обновена: 30.01.2022

Инвестиционни идеи:

 • Инвестиции в злато
 • Инвестиции в Борсово търгувани фондове
 • Инвестиции в Акции
 • Инвестиции в Дружества, инвестиращи в недвижимости
 • Недвижими имоти и земеделска земя
 • Инвестиция в сами себе си/Образование

 

ЗЛАТО: Инвестицията в злато може да стане по два начина:

 • Инвестиция във физическо злато или;
 • Инвестиция във злато под формата на CFDs – с ливъридж – не е сложно само изглежда така.
Нека разгледаме и двата варианта и да видим кой е по добър за  всеки един от нас.

Инвестицията във физическо злато е просто казана покупката на злато и държаейки го доката цената не се повиши до толкова, че да поискаме да го продадем и да релазираме печалба. Знайте, че инвестицията във  злато за разлика от други физически инвестициони скъпоценни метали не се облага с ДДС. Ако инвестирате в инвестиционно сребро то се облага с ДДС.

Златото е най-лесната и същевременно една от най-сигурните дългосрочни инвестиции, които можете да направите. Златот има хилядолетна история на употреба като пари. Това е репутация, която няма как да бъде изтрита и затова златото и в ден днешен поне имплицитно все още изпълнява тази роля (не е случайност, че централните банки по цял свят продължават да държат огромни количества златни резерви).

Златото може да играе роля както инвестиция, която да предпазва вашите спестявания, така и като "хедж", тоест, балансьор в контекста на инвестиционен портфейл, който съдържа по-рискови активи (като например акции). Най-голямата сила и предимство на златото в днешни времена  е, че инвестициите в него служат за предпазване от инфлация. Последните години централните банки играят все по-голямо влияние в икономическите политики на големите икономики САЩ, Еврозоната и Китай. Решенията им са насочени към стимулиращи икономиката политики, като огромни покупки на държавен и частен дълг, ниски лихви и количествени облекчения, политики които водят до все по-голямо поскъпване на жълтия метал с цел прдпазване  на потфейлите от инфлация. Когато има геополитически конфликти,  отново златото печели като инструмент за предпазване от риск. Нова го прави много добра инвестиция в дългосрочн период.

Инвестиционно алато може да си купите под формата на златни кюлчета и златни монети от търговските банки.

Тук вече идва разликата от двата вида инвестиция. Ако си купите физическо злато, то Вие го купувате над пазарната цена – малко по - скъпо, с колко е трудно да се каже (приблизително с 6-8%) но трябва да знаете и, че при продажбата Вие също губите проценти  заради това че го продавате под пазарната цена (отново 7, 8 %). Друг недостатък на физическото злато е , че има риск от кражба или разходи по съхранението ако го  съхранявате в трезор или на друго охранявано място.

При покупката на злато под формата на CFDs – договор за разлика, Вие купувате златото на пазарна цена без никакви отклонения и го продавате на пазарна цена без никакво отклонение. Дори може да купите злато с няколко пъти до 5 пъти повече отколкото пари разполагате. Недостатъка при този тип инвестиция е, че плащате лихви, които може да достигнат до 2, 3% но не губите от пазарната цена и продажбата или покупката става с един клик на мишката по всяко време на денонощието без уикендите. При този случай трябва да посетите инвестиционен посредник, където да си отворите сметка за търговия със злато, където ще Ви обяснят и подробностите. Телефони може да намерите навсякъде, само потърсете в интернет лицензираните инвестиционни посредници в България.

Борсово търгувани фондове : ETF

Борсово търгуваните фондове могат да бъдат както индексни – копират движението на даден индекс или с друг профил, като например фондове следващи финансовия сектор в САЩ, фондове  следващи технологичния сектор в САЩ, фондове следващи представянето на компаниите за добив на злато, на петролни компании и много други.

 Името в общи линии е достатъчно красноречиво – това са инвестиционни фондове чиито акции можете да купувате и търгувате по всяко време на финансовите борси стига да сключите веднъж договор за търговия  с някоя банка или лицензиран инвестиционен посредник в България

Предимствата при тях е че не носите корпоративния риск на дадена компания в която имате акции, защото тя може да фалира или да не се представя добре определен период, но ако имате акции на борсово търгуван фонд следващ технологичния сектор в САЩ, значи че имате букет от акции на големи имена като Facebook, Microsoft, Tesla, NVDA , AMD Google, Amazon и то само с покупката на една акция получавате всички тези. Защо да купувате акции на 100 компании които образуват индекса NASDAQ  в САЩ, като може да си купите една акция на борсово търгуван фонд следващ този индекс.

Най-голямото предимство на борсово-търгуваните фондове обаче може би е факта, че най-популярните такива фондове са индексови. Това е ETF, който се управлява по начин, който гарантира, че динамиката в цените на неговите акции следва напълно плътно динамиката на цялата борса. Индексовите борсово-търгувани фондове, както сигурно вече споменах следват изцяло движенията на самите борсови индекси. Това е единственият начин да инвестирате в агрегирания „пазар“ или „индекс“ (като Софикс, Дау Джоунс и т.н.). Ако чуете някой да казва „инвестирал съм Х пари в Дау Джоунс“ обикновено се има предвид, че е инвестирал въпросната сума в някой борсово-търгуван фонд, който следва Дау Джоунс.

Най-популярни и най-добре се представят борсовите търгувани фондове следващи NASDAQ, SP 500, сектора на полупроводнижи в САЩ и технологичния сектор: Някои от тях са:  XLK Information Technology, ARK Inovation ETF, QQQ Invesco QQQ Trust, SPDR S&P 500ETF Trust (SPY).

Платформата за инвестиции в недвижими имоти с над 16% възвръщаемост

 • Всеки знае позитивите при инвестирането в недвижими имоти.
 • Всеки знае, че печалбата в строителството е голяма.
 • Heдвижимитe имoти пocĸъпвaт.

И мoжe би иcĸaтe и Виe дa ce вĸлючитe в тoзи тpeнд и дa ce възползвате oт нeгo. Moжe би oбaчe Ви пpитecнявa тoвa, чe cтe зaĸъcнeли, че нямате времето , че Ви липсват познания в строителството или нямате достатъчно средства.  
 
 Hямa пpoблeми - вeчe имa мнoгo и нaй-paзнooбpaзни нaчини дa спечелите oт pъcтa в цeнитe нa имoтитe или да станете строителен предприемач дори ако разполагате само с 5000 лева за инвестиции.
Инвестициите в строителството на недвижими имоти в големите градове и в периферията им е един от най-печелившите бизнеси, но изисква голям ресурс и сериозни познания в сферата на строителството , организирането и ръководенето на процесите.   Може да го направите и Вие:
 
Spoti Finance дава равен достъп до инвестиране в строителни проекти или недвижими имоти на всеки, без значение в размера на средствата с които разполага.
 
Сега вече дори не Ви е нужен голям капитал да инвестирате в недвижим имот.
 
B cpeдa нa пoвишeн интepec ĸъм нeдвижимитe имoти, ĸaĸвитo бяxa пocлeднитe няĸoлĸo гoдини, нaпълнo лoгичнo ce пoвиши и пpeдлaгaнeтo нa "нecтaндapтни фopми" зa инвecтиpaнe в имoти. Cpeд тяx ca плaтфopмитe зa "cпoдeлeнo финaнcиpaнe".
 
За да се предпазите от инфлацията и да спечелите от нея, трябва да инвестирате паричните си средства в нещо, което да Ви донесе доходност над 10% на годишна база.
 
Знаем че при повишаване на инфлацията инвестиционните възможности са няколко покупката на имот – но не всеки има средства за това, но и тук Вие само купувате имот от който строителя и инвеститора са си взели вече голямата печалба. Защо Вие да не сте този строител и инвеститор, нищо че разполагате с малко средства, сега вече и това е възможно.
 
Друг актив срещу инфлацията е покупката на злато – тук също има много условности, инвестиционно ли да е, но така се купува с 7-8%  над пазарната цена и  после  се продава с 7-8% процента  под пазарната – безсмислено е,  съхранението също е риск.
 
Акции – да , но тук риска е много голям, защото какви трябва да са те, банкови, енергийни, технологични ли? Има много условности и разходи, а и в момента акциите са на историческо високо ниво  и екордни цени, търгуващи се с параметри и оценки дори по-големи от дот-ком балона. Представете си когато тръгнат надолу. Много риск .
 
Затова най-добри възможности дава платформата ни spotifinance.com, където може да инвестирате в разбираем инвестиционен проект, в строителството или недвижим имот, или в земя, с малък срок 10-14 месеца, голяма възвръщаемост, големи пресоективи пред сектора, може да се инвестира и с малко пари.
 
В платформата ни за инвестиции в недвижими имоти минималната доходност за проект с фиксирана доходност е 13.5%, а тез с плаваща доходност и за разпределение на цялата печалба достигат над 30%
 
 
Това е причината последните години в Европа, а от скоро и в България подобни платформи да привличат все повече интерес, защото предлагат проекти обезпечени с имот с добра възвръщаемост много над банковите депозити и с не толкова риск като при търговията с акции.
 
Не пропускайте тенденцията в покачването на цените на недвижимите имоти.
Споти Файнънс АД е нов стартъп, който дава възможност на всеки, който иска да инвестира в строителни проекти или в недвижими имоти да го направи без значение от паричните средства с които  разполага.
 
Ние предоставяме възможност за инвестиции в подбрани високо доходни проекти , с прогнозна доходност над 15 -30% в недвижими имоти.
 
Всеки може да влезе на сайта ни spotifinance.com, да разгледа всички отворени за финансиране проекти в секция „Инвестиционни Проекти“ да избере този, който му допада най-много и да подаде заявка за инвестиция, натискайки бутона „заяви участие“
 
В същата секция може да разгледа и всички 100% финансирани до момента проекти и всички завършени проекти.
 
Това, което правим  е да изберем за нашите клиенти най-добрите инвестиционни възможности: най-добрите строителни проекти, малки, компактни, бързи за реализация, разположени в атрактивни места с повишено търсене с цел бързи продажби и такива със срок от 10-14 месеца и най-важното с много голяма доходност и то в сектора с най-голяма стабилност и перспективи.
 
С две думи инвестиция в сектор с голяма възвръщаемост – строителството, където маржа на печалбите са най-големи.

Инвестиции в акции:
Винаги когато става въпрос за висока доходнос от дадена инвестиция на първо място в съзнанието ни излизат акциите. Тези финансови инструменти са едни от най-добрите инвестиционни възможности характеризиращи се с бърза ликвидност ( във всеки един момент може да си осребрим инвестицията), при незначителни разходи от това.

Защо хората инвестират в Акции? В България този тип инвестиции не е познат за широката маса по редица причини, но в развитите страни голям процент от хората инвестират в акции, като по-малката част от спестяванията си държат в банкови депозити. В САЩ, Германия, Великобритания, Австрия и други Европейски страни над 58% спестените пари са в акции или подобни финансови инструменти. Причината е в осигоряването на по-висока доходност вместо парите да спят в Банка. Разбира се тук трябва да обърнем внимание, че очакваната по-висока доходност е съпроводена и с по-висок риск. Държейки парите си в банка, Вие не рискувате, но и затова не получавате почти нищо. Инвестицията в акции има риск от понижение на цената на акциите, а от там на парите Ви, както и от фалит на компанията в която сте инвестирали и загуба на цялата инвестиция. С цел минимизирането на риска е много важно да подберете добре секторите в които ще инвестирате, компаниите в тези сектори и начина на инвестиране, т. е важно е да си определите стратегията на инвестиране.

Има едно неписано правило, че борсовите индекси в дългосрочен период ще се движат все по-високо и по-високо, заради това че те са съставени от компании, които реинвестират своите печалби  увеличавайки стойността си , а от там и стойността на индексите. Друга причина е че икономиките в по-голямата си част от годините са в положителен ръст, което означава ръст на акциите и най-важното , разбира се има и други причини, но една от най-важните е, че Централните банки на големите развити икономики вече няма да допуснат сериозни катаклизми в развитието на страните, вземайки все по непопулярни, но агресивни политики в стимулиране на икономиките: количествени облекчения, изкупуване на държавни и корпоративни ценни книжа, раздаване на пари на безработните, понижаване на лихвените проценти и други, от които всяка една подкрепя цените на акциите.

Разбира се в средносрочен план има колебание в цените на акциите и са възможни резки понижения на индексите, но всичко казано по-горе ще неутрализира бързо развитието на корекциите , които корекции - пониженя в цените на акциите ще ни дават по-добри нива за покупка и ще бъдат в наша полза, за да купуваме по-ефтино.


Ето представянето на борсовият индекс NASDAQ 100 ( месечна графика от 01.01.2009 до 30.09.2020 г.), който обхваща движението на 100 технологични компании, като Google, Face Book, Amazon, AMD, TESLA, IBM, Microsoft, NVIDIA и другите развити технологични компании в САЩ. През януари 2009 година стойността на индекса е била 1200, а сега в момента е 11240, т.е увеличение от 9.4 пъти или 940 %. Ако сте инвестирали 5000 USD в този индекс или в технологичните му компании сега инвестицията щеше да е 47 000 USD.

Ето как са се представяли 500 те най-големи американски компании, които са представени от борсовия индекс S&P 500:

От графиката ( месечна графика на S&P 500) се вижда, че през март 2009 година индекса е имал стойност 762 пункта, а сега 30.09.2020 година стойността му е 3318 пункта, следователно ръст от 2556 пункта или 4,4 пъти или 440% за 11 години. От сравнението става ясно, че технологичните акции са се представили много по-добре, почти 2 пъти по добре от 500 те най-най-развити компании в САЩ. Затова аз предпочитам да инвестирам в технологични компании, защото се представят много по-добре от останалите компании в сектори като банковия, индустриалния, здравеопазването, петролния, минния и др. Именно технологичните компании последни влизат в криза и първи излизат, а когато икономиката е  добре те се повишават много повече от останалите.

За да бъдете успешен инвеститор  първо трябва да си определите стратегията за търговия: активна или пасивна. Тук ще говорим за пасивната търговия, защото активната търговия изисква много повече познания в техническия анали и входовете и изходите са краткосрочни до средносрочни. След това трябва да определите сумата , която искате да инвестирате, която не трябва да е по-голяма от 40% от спестяванията Ви. След това трябва да сключите договор за инвестиционно посредничество с инвестиционен посредник или Банка, където ще си давате поръчките по телефона. Разбира се може да имате и платформа за търговия, където сам да си пускате поръчките, но тогава ще започнете да търгувате често и ще си компромитирате стратегията. Когато сте готови захранвате сметката си за търговия в инвестиционния посредник или банка и започвате да инвестирате.

При пасивната търговия: средносрочно до дългосрочно инвестиране , Вие купувате акцията и я задържате минимум година и повече 5, 10, т. е купувате и задържате. Много е важно кога ще купите акцията ( говорим за акции, а не за покупката на финансови инструменти под маржин) , защото ако я купите на върха или когато индекса е много високо и след това последва корекция може да се окаже че ще държите  година докато не се върне в началната си стойност, Затова при дългосрочната и средносрочната покупка трябва да се изчака корекция, понижение на индекса поне с 20% от предходен връх и тогава да купувате акции, какви, по-горе споменахме че е по-добре да се купуват технологични акции и то само Американски.

Друг вид стратегия за търговия е да си определите сумата пари и да си я разделите на 2 или 3 равни части и да купувате при всяко понижение на индекса (ако са технологични гледате NASDAQ) със средно 10%. При първи спад с 10% влизате с първата част, след още 10% понижение влизате с втората част. Корекции винаги има и поне една по сериозна всяка година ( по – сериозна имам в предвид 10-20%) Много е важно да се влезе на по-ниски нива, изчакайте, не бързайте, търпението е много важно на финансовите пазари.

Едно от най-важните неща, които трябва да отбележим е, че никога не се купува една акция, защото риска е голям. Ако се случи нещо с нашата компания, лоши данни, лоши перспективи, лоп мениджмънт и инвестицията ни се проваля. Затова има и правило“никога не дръжте яйцата си в една кошница. Винаги се купуват акции от няколко компании, минимум 4 до 7-8 т. е диверсифицираме си портфейла и така намаляме риска. Дори диверсификацията може да е още по-голяма. Вместо само акции, може да купим един борсово търгуван ETF (дялове от ETF) и 3 акции или два ETF и 2 акции. Какво имам впредвид. Както споменахме по-горе съществуват борсово търгувани фондове, които следват даден индекс или сектор. Ако ни харесва как се е представял NASDAQ  мойе да си купим ETF върху него , т. е купуваме си наведнъж всички 100 акции които са включени в него  дори с минимална сума от 1000 долара и получаваме ветрило от всички най-добри американски технологични акции.

Трябва да знаете и още нещо. Едни от най-лошо представящите се акции и най-тромавите в периоди на кризи са банковите  и индустриалните, много внимавайте с тях. Вие много добре знаете, кои са флагмените в технологичните акции, само малко трябва да се замислите и ще се сетите за поне 10.

След като сте сключили договор за търговия с инвестиционен посредник или банка и сте захранили сметката си там за търговия, следва пускане на поръчка, вдигате телефона и се обаждате на брокера там и казвате колко акции от кои компании искате да купите. Брокера пуска поръчката Ви на външния брокер с когото търгува по различни канали и така си купувате акцията , примерно американска компания. Акцията е електронен запис, те са безналични и се получава във Вашата сметка за търговия с акции при брокера Ви автоматично и когато искате да я продадете пак се обаждате на инвестиционния посредник или банка от където сте я купили и им давате нареждане за продажба. Брокера проверява дали имате тази акция във Вашата сметка и изпълнява поръчката. Когато акцията е продадена, парите пристигат в брокера Ви и му казвате да Ви ги преведе по Ваша сметка във Вашата банка ако повече няма да търгувате. Другият вариант е парите си стоят във сметката Ви за търговия при брокера и като харесате нещо друго нареждате на брокера да купи. Ако искате да продадете акциите си през друг брокер или банка не от този от който сте ги купили, трябва да идете при първия брокер и да му дадете нареждане да ги прехвърли по сметка в другия брокер.
 

Дружества, инвестиращи в недвижимости

Едни от най-печелившите инвестиции в България последните 20 години са покупката на недвижим имот. Редица причини доведоха до развитието на пазара на имоти, а от там и инвестицията в тях.

Икономическата конюктура също помага за развитието на сектора до голяма степен заради ниските лихви и липсата на алтернативни инвестиционни възможности.  Ниските лихви, високите нива на спестявания в банките, покупките на имоти от чужденци, връщането на все-повече българи от чужбина ще благоприятстват и последващото добро представяне на сектора.

Освен директната покупка на жилище за инвестиция в собственост може да се купят и акции на  акционерни дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), инвестиращи в имоти, които дават възможност на хората, разполагащи с неголеми финансови възможности, да инвестират на този пазар.

В световната практика дружествата със специална инвестиционна цел инвестират в разнообразни недвижими имоти, като можем да ги подредим в следните категории (разбира се, дружествата не са ограничени в инвестирането в само една област):

- АДСИЦ, инвестиращи в жилищни сгради, с цел отдаване под наем;

- Дружества, инвестиращи в търговски центрове. Това са т.н. Молове.

- АДСИЦ, инвестиращи в офис сгради, заемат най-голям дял на пазара. Тук характерни са по-дългосрочните наемни отношения и по-лесно предвидими парични потоци. Множеството от българските дружества се насочват именно в закупуването и строежа на офис сгради.

- Инвестиращи в имоти в областта на здравеопазването - това са болници, медицински центрове, жилища за хора с увреждания и др.

- Инвестиция в складови площи и отдаване под наем - също неразвит пазар в нашата страна.

- АДСИЦ инвестиращи в земи - възползват се от текущата ниска цена на земеделските земи, като разчитат на бъдещо окрупняване и отдаване на земите под аренда.
- И последната категория е на дружества, инвестиращи в туристически обекти. В България това е един от секторите с най-голям потенциал за развитие. Досега нито едно от учредените дружества не обявило за основна цел покупката на хотели.

Към момента в България има над 20 регистрирани АДСИЦ-а, като акциите на 13 от тях се търгуват на борсата (Актив Пропъртис - AKTIV, Адванс Терафонд - ATERA, БенчМарк фонд имоти - BMREIT, Фонд за недвижими имоти България - BREF, Колос-1 - COLOS, Елана Фонд за Земеделска Земя - ELARG, И Ар Джи Капитал - ERGC, И Ар Джи Капитал – 2 - ERGC2, Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт - ICPD, Капитал Директ-1 - KDSIC, Парк - PARK, Прайм Пропърти БГ - TBIRE, Куантум Дивелопмънтс - QUAD). Средствата, управлявани от АДСИЦ, надхвърлят 100 млн. Лв.

Ето и предимствата при инвестирането в акции на АДСИЦ:

- Избягване на двойното данъчно облагане - АДСИЦ не плащат данък върху печалбата, а акционерите плащат единствено 7% данък върху получения дивидент.

- Получаване на ежегоден доход (при наличието на печалба) - според закона за дружествата със специална инвестиционна цел, дружеството разпределя като дивидент не по-малко от 90 на сто от печалбата за финансовата година.

- Професионално управление – АДСИЦ се управляват от екип от специалисти с опит в управлението на активи, познаващи индустрията и пазара.

- Бърза ликвидност – продажбата на имот понякога може да отнеме значителен период от време, докато от инвестицията в акции можете да излезете незабавно.

- Ограничаване на риска за инвеститора – ако индивидуален инвеститор закупи недвижим имот, той обикновено взема заем от банка, който гарантира с имуществото си. При евентуален неуспех на проекта последствията могат да бъдат унищожителни. От друга страна, закупувайки акции на АДСИЦ, човек поема риск според възможностите си. Инвеститорът може да придобие акции и за 100 лв., и за 100 000 лв., като доходността ще е една и съща. Също така портфейлът може да се диверсифицира между дружества с различни сфери на интерес.

- Инвестицията в акции дава възможност за реализирането на необлагаем доход, поради факта, че в България капиталовата печалба не се облага с данъци.

Нека разгледаме каква е доходността от инвестицията в такова дружество, в случая Адванс Терафонд АДСИЦ (6A6/ATERA).  Диведента изплатен от това дружество за 2019 година е (брутен дивидент) 0,14 лева за акция, което е 8.046 % доходност спрямо пазарната стойност на една акция.

Освен от дивидент може да се печели и да се получава доход и от капиталова печалба от една акция. Капиталова печалба означава да се купи акцията на по ниска цена и да се продаде на по–висока разликата е печалба от инвестиция. Печалбата от търовия с такива акции, на компании, които се търгуват на Българска Фондова Борса не се облагат с данък 10% на пеалбата, освободени са от данък. Следователно тези дружества носят както дивидентна печалба на година, така и доход от инвестирането в тях, необлагаем.

Ето как се е движела цената на Адванс Терафонд АДСИЦ (6A6/ATERA)

Колкото по-ниска е цената на акцията при покупката, толкова по-голяма ще бъде дивидентната Ви доходност.

Покупката на акции на дружества търгувани на Българска Фондова Борса или на други борси се осъществява с помоща на лицензиран Инвестиционен посредник. Това което трябва да направите е просто да им се обадите.    

Софарма имоти АДСИЦ (6S6 / SFI):

Дивидентна доходност за 2019 година:

Нетен дивидент за 2019 година разпределен месец юни 2020 година: 0.2698 лева
Доходност от дивидент спрямо пазарната цена 4.8%

 

Инвестиции в недвижими имоти и земеделска земя.

През последните години в България най-успешните инвестиции бяха тези в недвижими имоти и земеделска земя.  Средното поскъпване на имотите за тези години е 4 пъти или 400%, а на земеделската земя  3.8 пъти или среден годишен ръст възвръщаемост 20%. Като най-голямо поскъпване на имотите и земеделската земя се наблюдава до 2008 приблизително 3.5  пъти или 350% , а за последните 13 години поскъпването е около 50%.

Темпът на ръст във възвръщаемостта от недвижими имоти намаля, но въпреки това тя остава като най-добра в сравнение другите инвестиции или депозирането на парични средства в банка.

Средни цени и годишно изменение

През първото тримесечие на 2020 г. ценовите ръстове се ускориха, а средната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м., около която гравитираше от края на 2017 г.


Средната обща продажна цена на закупените апартаменти също нарасна на 101 130 евро за 2020 г. при 90 960 евро в началото на 2019 г. и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 г. Това е нетен ръст от около 10 000 евро средно за апартамент в София спрямо същия период на 2019 г.

Последните 2 световни икономически кризи – финансовата през 2007-2008 и Корона кризата доведоха до сериозна намеса на централните банки с цел стимулиране на икономиките. Дори през 2020 година Федералния Резерв на САЩ направи безпрецидентните действия да раздават пари всяка седмица на безработните над обезщетенията при безработица както и голям процент от заплатите в предприятия, които бяха засегнати от принудителното спиране на икономическата активност. Действията на Централните банки за стимулиране на икономиките включват редица мерки като: ниски лихвени проценти, покупки на държавни и корпоративни облигации, вливане директно на пари в икономиката като помощ на засегнати големи структорни предприятия и безработни. Всичко това доведе до ниски лихви и много пари на пазара, които имат главно две направления за инвестиране . Едното е във акции, а другото е в недвижими имоти. Тези пари в последствие ще доведат до повишаване на инфлацията, което също ще рефлектира в ръст на акциите и цените на недвижимите имоти.

Географското разположение на България, наличието на море, топъл климат, добро икономическо развитие над средното за ЕС през последните 5 години, повишаването на доходите на населението, повишаване на депозитите в банковата система, които наближават 40 млрд лева, повишаването на финансовата култура на хората, ниските лихви, влизането на страната в чакалнята на Еврозоната и други причини ще оказват положително влияние при този тип инвестиции и в ръста на цените на недвижимите имоти и земеделските земи.

Най-разпостранения начин за инвестиции в н