Инвестиции

Последно обновена: 24.11.2021

Инвестиране с crowdfunding платформи с висока доходност в имоти или други активи

Развитието на технологиите последното десетилетие, заедно с дългите периоди на ниски лихви доведоха до създаването на една нова индустрия при инвестирането, а именно разпостранението на crowdfunding като метод за инвестиране (групово финансиране) създаването на P2P платформите и crowdfunding платформите.

Тези платформи събират на едно място тези, които търсят финансиране с тези, които имат свободни средства и с пазарни механизми успяват да задоволят интересите на всички участници.

Развитието на този нов клас инвестиционни активи или възможности дава все по-голям достъп на хората, както да пазара на недвижими имоти, така и до пазара на кредити и разбира се по-голяма възвръщаемост на активите.

Crowdfunding-a ( споделено финансиране – споделено инвестиране) - най-доходния тип инвестиране в момента с двуцифрени проценти доходност. Това е услуга, при която голям брой хора предоставят финансиране по конкретни проекти (строителни проекти) , за  построяването на точно определен имот или успешно му управление с цел получаване на много по-висока доходност за тях в сравнение с други инвестиционни алтернативи.

Crowdfunding-a в недвижими имоти Ви дава възможност да съчетаете стабилността на сектора и голяма възвръщаемост в строителството, както разбира се и да преборите инфлацията, която ще води до все по-високи цени на имотите.

В този случай се предоставя финансиране от хора, които имат свободни средства, т.е те инвестират своите свободни средства в точно определен проект ( например построяване на две еднофамилни къщи), който проект е публикувал и цялата необходима информация относно размера на доходността на този който инвестира, срока на проекта и цялата финансова част.  След изтичането на срока за реализация на проекта всеки който е финансирал този проект си получава вложените средства и лихвата обявена за всеки проект.
 
Това е отделен инвестиционен клас, инвестиране в точно определен проект с цел много по – голяма доходност от другите класове инвестиции в силно консервативен сектор с ясно изразена възходяща тенденция на цените и не-толкова податлив на кризи в сравнение с другите сектори. С две думи инвестиция в сектор с голяма възвръщаемост – строителството, където маржа на печалбите са най-големи, а риска е сравнително много по-малък.

За повече информация как работи вижте тук:

Една от първите платформи в България за проекти по метода crowdfunding е SpotiFinance, която предоставя възможност за инвестиции на всеки в недвижими имоти без значение с колко средства разполага, а доходността е двуцифрена.

Вижте повече на www.spotifinance.com

Инвестиране в акции на  растежа

Инвестиране  в акции – „Сини Чипове“ (Blue Chip Stocks)

Инвестиране в  акции на стойност
Инвестирането в акции на растеж може да бъде чудесен начин да спечелите променяща живота  сума пари от фондовия пазар. Ключът  разбира се е да се знае кои акции за растеж да се купуват - и кога.

За да ви помогнем да започнете  ето едно удобно ръководство за инвестиране в растеж. С тези инструменти и стратегии ще можете да позиционирате портфолиото си за дългосрочен успех с акции за растеж.

Какво е акция на растеж?

Акциите на растеж са акции на компании, които увеличават приходите и печалбите си по-бързо от средния бизнес в техния отрасъл или на пазара като цяло.

Често развиваща се компания е разработила иновативен продукт или услуга, която набира дял на съществуващите пазари, навлиза на нови пазари или дори създава изцяло нови индустрии.

Фирмите, които могат да растат по-бързо от средното за дълги периоди, са склонни да бъдат възнаграждавани от пазара, като доставят красива възвръщаемост на акционерите в процеса. И колкото по-бързо растат, толкова по-голяма може да бъде възвръщаемостта.

За разлика от акциите на стойност, акциите на растеж са склонни да бъдат по-скъпи от средните цени на пазара по отношение на показатели като цена-печалба, цена-продажба и съотношение цена-свободен паричен поток. Тези акции се движат така, че по всяко време се мисли че са балон, но те не спират и неспират (като например Тесла от 300 долара на 3000 долара за няколко месеца )

Най-добрите акции на растеж в момента:

Ето  10 отлични акции за растеж, които може да се търгуват на  фондовия пазар днес:

CAGR = сложен годишен темп на растеж. Източници на данни: Morningstar, Yahoo Finance

Акции на растеж може да намерите в почти всяка индустрия на различни цени. Най-много обяче има в технологичния сектор. При тези акции цената няма значение, колкото по-висока, толкова по-голяма сила има потенциалното движение..

Как да намерим други акции на растеж

За да намерите хубави акции на растеж, ще трябва да:

 • Идентифицирате мощни дългосрочни пазарни тенденции и компаниите, които са в най-добра позиция да печелят от тях
 • Свийте списъка си до бизнеси със силни конкурентни предимства
 • Допълнително стеснете списъка си до компании с големи адресируеми пазари
 Идентифицирайте тенденциите и компаниите, които ги движат

Компаниите, които могат да се възползват от мощни дългосрочни тенденции, могат да увеличат продажбите и печалбите си в продължение на много години, генерирайки богатство за своите акционери. Такива тенденции,  и компаниите, които могат да ви помогнат да се възползвате от тях - включват:
 
 • Електронна търговия: Тъй като все повече хора пазаруват онлайн, Amazon и Shopify са в добра позиция да печелят в САЩ (и на много международни пазари). Междувременно Alibaba (NYSE: BABA) и JD.com (NASDAQ: JD) доминират в електронната търговия в Китай. И MercadoLibre (NASDAQ: MELI) държи водещ дял от онлайн пазара на дребно в Латинска Америка.
 • Дигитална реклама: Facebook (NASDAQ: FB) и Alphabet (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL) притежават лъвския дял на пазара на цифрови реклами и са готови да печелят добре, тъй като маркетинговите бюджети се пренасочват от телевизия и печат към онлайн канали.
 • Дигитални плащания: Square (NYSE: SQ) помага за ускоряване на глобалното преминаване от пари в брой към цифрови форми на плащане, като позволява на фирми от всякакъв размер да приемат транзакции с дебитни и кредитни карти.
 • Облачни изчисления: Изчислителната мощност мигрира от локалните центрове за данни към облачни сървъри. Услугите за облачна инфраструктура на Amazon (NASDAQ: AMZN) и Alibaba помагат да се направи това възможно, докато Salesforce.com (NYSE: CRM) предоставя някои от най-добрите базирани на облак софтуери.
 • Стрииминг: Милиони хора отменят абонаментите си за кабелни телевизии и ги заменят с по-евтини и по-удобни опции за стрийминг. Като световен лидер в стрийминг развлеченията, Netflix (NASDAQ: NFLX) предлага чудесен начин да се възползвате от тази тенденция.
Ключът е да се опитате да инвестирате в този тип тенденции и компании възможно най-рано. Колкото по-рано влезете, толкова повече печелите. Най-мощните тенденции обаче могат да продължат много години и дори десетилетия, като ви дават достатъчно време да изискате своя дял от печалбите, които те създават.

Приоритизирайте компаниите с конкурентни предимства

Също така е важно да инвестирате в компании за растеж, които притежават силни конкурентни предимства. В противен случай конкурентите им могат да ги подминат и растежът им може да не продължи дълго.
Някои конкурентни предимства са:

    Мрежови ефекти: Facebook е отличен пример тук. Всеки човек, който се присъедини към платформата му за социални медии, го прави по-ценен за останалите членове. Мрежовите ефекти могат да затруднят новите участници да изместят настоящия лидер на пазарен дял, а повече от 2 милиарда потребители на Facebook със сигурност правят малко вероятно нова компания за социални медии да го измести.

  Мащабни предимства: Размерът може да бъде друго мощно предимство. Amazon е чудесен пример тук, тъй като нейната масивна глобална мрежа за работа е нещото, което неможе да се възпроизведе от неговите по-малки конкуренти.

    Високи разходи за смяна на компанията: Разходите за смяна са разходите и трудностите, свързани с преминаването към конкурентни продукти или услуги. Shopify - която служи като операционна система за онлайн търговия на дребно за повече от 1 милион фирми - е чудесен пример за бизнес с високи разходи за смяна. След като една компания започне да използва Shopify като ядро ​​на своите онлайн операции, е малко вероятно да премине към друг конкурент.

Определете компании с големи адресируеми пазари

Накрая, ще искате да инвестирате в бизнеси с големи адресируеми пазари - и дълги писти за растеж, които тепърва предстоят. Индустриалните доклади от изследователски фирми като Gartner (NYSE: IT) и eMarketer - които предоставят прогнози за размерите на индустрията, прогнози за растеж и данни за пазарния дял - могат да бъдат много полезни в това отношение. Колкото по-голяма е възможността, толкова по-голям бизнес в крайна сметка може да стане. И колкото по-рано в своя цикъл на растеж е, толкова по-дълго може да продължи да расте с впечатляваща скорост.
__________________________________________________________________________________________________

Инвестиране  в акции – „Сини Чипове“ (Blue Chip Stocks)

Синитe чипове са акции на добре познати, висококачествени компании, които са лидери в своите отрасли. Тези компании издържаха изпитанието на времето и спечелиха уважението на своите клиенти и техните акционери. Често те изплащат редовни и покачващи се по размер дивиденти дивиденти. Със солидните бизнес модели, акциите на сини чипове са атрактивни за инвестиции с добра възвръщаемост, а това ги е превърнало именно в сини чипове – супер акции за консервативни инвеститори, които търсят място за своите пари, което място да има дава пасивен доход години наред.

Най-добрите сини чипове:

Дори никога да не сте инвестирали досега, ще разпознаете много от имената на най-добрите запаси от сини чипове. Това е така, защото продуктите и услугите, които предлагат тези акции с голяма капитализация, са част от ежедневието на милиарди хора по целия свят. Някои от най-добрите компании със сини чипове, които можете да закупите, са следните:
 

    Apple (NASDAQ: AAPL) е една от най-големите компании в света и е пионер в технологичния сектор през цялата си история. С набор от продукти от своите иновативни компютри Macintosh през 80-те години и портативния медиен плейър на iPod през 2001 г. до вездесъщите си iPhone, iPad и Apple Watches днес, Apple спечели основните клиенти от цял ​​свят, които се събират да купуват най-новите продукти. Apple също така печели периодични приходи чрез своите услуги, които включват неговия новаторски iTunes, App Store и поточен телевизионен бизнес. Пазарната капитализация на Apple се изкачи над границата от 1 трилион долара през 2018 г. и все още расте.

    Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B) е основен играч в застрахователната индустрия, предлагайки различни видове търговско и лично застраховане чрез дъщерни дружества като GEICO и Gen Re. Но Berkshire притежава разнообразен набор от бизнеси, вариращи от Dairy Queen и Fruit of the Loom до железопътния гигант BNSF и неговата компания Berkshire Hathaway Energy. Изпълнителният директор Уорън Бъфет натрупа един от най-впечатляващите рекорди на пазарна победа в историята, а Berkshire Hathaway има репутация както за безопасност, така и за добра производителност.

    Coca-Cola (NYSE: KO) е лидер в индустрията за напитки в продължение на повече от век, тъй като нейната едноименна сладка безалкохолна напитка породи глобална империя. И все пак Coca-Cola също доказа, че може да се промени с течение на времето и сега лидерът на напитки има много по-широк спектър от продукти, включително сокове, спортни напитки, бутилирана вода и безалкохолни напитки, пригодени за по-здравословни потребители. Нарастващите дивиденти също правят Coca-Cola да се откроява, с поредица от последователни годишни увеличения на изплащането на дивиденти, които датират от началото на 60-те години и я поставят сред топ 10 на дивидентните акции на пазара.

    Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) е добре известен със своите популярни потребителски продукти, включително бебешки шампоан, лепенки и болкоуспокояващо средство Tylenol. Но J&J е истински гигант в здравеопазването, създавайки широк спектър от медицински изделия, за да помогне на лекарите и други медицински специалисти да извършват животоспасяващи процедури. Освен това, Johnson & Johnson има богат фармацевтичен бизнес, произвеждайки лекарства като лечение на артрит Remicade, борец с рак на простатата Zytiga и лекарство за псориазис Stelara. С огромния си обхват, Johnson & Johnson прави разлика в живота на милиони хора по целия свят.

  The Walt Disney Company (DIS) има известна история, започвайки с разрушителните иновации на своя съимен създател в анимационната индустрия. От началото на 20-ти век Дисни се трансформира в всеобхватен медиен и развлекателен титан. Неговите филмови студия са направили масивни придобивания, за да станат движеща сила в Холивуд, но също така е изградил и своя телевизионен бизнес, който включва ключови активи като мрежата за излъчване ABC и спортния франчайз ESPN. Дисни също има огромно изложение към туристическата индустрия, като нейните тематични паркове са забележителни дестинации за много туристи, а круизните кораби помагат да се въведат феновете на Дисни в моретата. Като добавим към това обширна мрежа от магазини за дребно, става ясно как Disney е усвоил изкуството да се докосва до живота на своите клиенти по много различни начини.
__________________________________________________________________________________________________
Инвестиране в  акции на стойност

Инвеститорите в стойностни акции искат да купуват акции за по-малко, отколкото струват. Тази концепция със сигурност има смисъл - в края на краищата, ако можете да си купите банкноти от 100 долара за 80 долара, няма ли да го правите възможно най-често?  Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Ето какво представляват акциите на стойност или стойностните акции, примери за някои отлични такива, подходящи за начинаещи, и някои ключови концепции и показатели, които инвеститорите, в стойност, трябва да знаят.

Какво представляват акциите на стойност?

Акциите на стойност са публично търгувани компании, чиито акции се търгуват за сравнително по-ниски - ефтини оценки спрямо техните печалби и дългосрочен потенциал за растеж.

Ето една важна концепция, която всички инвеститори трябва да разберат. Повечето акции обикновено се класифицират или като стойностни акции, или като акции на растеж. Най-общо казано  акциите, които се търгуват с оценки под средната за акциите включени в S&P 500  се считат за стойностни акции, докато акциите с темпове на растеж над средния се считат за акции за растеж. Някои акции имат и двата атрибута, или се вписват в средните оценки или с темпове на растеж, така че дали ще ги наречем стойностни акции зависи от това колко характеристики на тези акции притежават.

Стойностните акции имат следните общи характеристики. Те обикновено имат зрял бизнес, имат стабилни (но не впечатляващи) темпове на растеж и имат относително стабилни приходи и печалби. Повечето акции  плащат дивиденти, въпреки че това не е заложено като правило за стойност.

При някои акции може лесно да се разграничат двете категории акции – стойностни и акции на растежа.  Например 130-годишният производител на подправки McCormick (NYSE: MKC) очевидно е стойностна акция, докато бързо движещата се Tesla (NASDAQ: TSLA) е очевиден пример за акция на растеж.  От друга страна, някои акции могат да се сложат както в едната категория, така и в другата. Например технологичния гигант Apple (NASDAQ: AAPL) и Microsoft (NASDAQ: MSFT)

  3 отлични акции на стойност

    Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B): Откакто главният изпълнителен директор Уорън Бъфет пое управлението през 1964 г., Berkshire Hathaway се засне в конгломерат от над 60 изцяло притежавани предприятия и масивен портфейл от акции с повече от четири дузини различни позиции. Berkshire непрекъснато увеличава счетоводната си стойност и мощността на печалбите си с течение на времето - и в момента все още работи по същия бизнес модел, който е довел акциите до над два пъти годишната възвръщаемост на S&P 500 за повече от 55 години.

    Procter & Gamble (NYSE: PG): Производителят на потребителски продукти Procter & Gamble притежава някои от най-разпознаваемите марки в различните си индустрии. Това е компанията, която стои зад марки като Gillette, Tide, Downy, Crest, Febreze и Bounty, но в продуктовото й портфолио има още десетки. Благодарение на успеха на многобройните си марки, Procter & Gamble успя да увеличи стабилно приходите си с течение на времето и се превърна в един от най-надеждните дивидентни акции на пазара, увеличавайки изплащанията си ежегодно повече от 60 последователни години.

    Johnson & Johnson (NYSE: JNJ): Здравният гигант е най-известен със своите потребителски продукти за здравеопазване, като Band-Aid, Tylenol, Neutrogena, Listerine и Benadryl, само за да назовем само няколко. Но по-голямата част от приходите му идват от бизнеса му с фармацевтични и медицински изделия. Здравеопазването е един от най-устойчивите на рецесия бизнеси в икономиката и Johnson & Johnson генерира стабилен растеж на приходите (и дивидентите) с течение на времето.

 Инвеститори в стойност

Едно важно нещо, което инвеститорите трябва да разберат, е разликата между стойностни акции и инвеститор в стойност. Стойностни акции са акциите на компания, към която могат да се прилагат традиционните методи на фундаментален анализ. Инвеститорът на стойност, от друга страна, се отнася до човек с основна инвестиционна цел да идентифицира добри компании, търгуващи се с отстъпка от тяхната присъща стойност.

Дългосрочните инвеститори обикновено могат да бъдат класифицирани в една от трите групи. Инвеститорите в стойност се опитват да намерят акции, търгуващи за по-малко от тяхната присъща стойност, като прилагат фундаментален анализ. Инвеститорите в растеж се опитват да намерят акции с най-добрия потенциал за дългосрочен растеж спрямо текущите им оценки. И инвеститорите, които използват смесен подход, правят по малко от всеки.

Има няколко известни инвеститори на стойност. Уорън Бъфет - главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway  е може би най-известният инвеститор на стойност за всички времена и има доказан опит в инвестирането в акции и дори в цели компании на значително по-ниска от присъщата им стойност. Доказателството е в представянето: От времето, когато Бъфет пое контрола над Berkshire през 1964 г. до края на 2019 г., S&P 500 генерира обща възвръщаемост от 19,784%. Общата възвръщаемост на Berkshire през същия период е зашеметяващите 2 744 062%. Това не е печатна грешка.

Въпреки че не е толкова известен като Бъфет, Бенджамин Греъм често е наричан бащата на съвременното инвестиране на стойност. Неговите книги „Интелигентният инвеститор и анализ на ценни книжа“ са задължително четиво за инвеститори със сериозна стойност, а Греъм всъщност беше ментор на Уорън Бъфет.

Как да намерим ценни , в които да инвестираме

Смисълът на инвестирането на стойност е да се намерят компании, които се търгуват с отстъпка от тяхната присъща стойност, с идеята, че с течение на времето те вероятно ще надминат общия фондов пазар. За съжаление намирането на акции, които се търгуват по-малко, отколкото наистина струват  е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. В крайна сметка  ако беше лесно да се купи $ 1.00 за $ 0.80 отново и отново, всички щяха да са богати.

Въпреки това, ето три от най-добрите показатели, които може да използвате , за да отсеете по-добрите акци:

 • Съотношение P / E: Това е най-известното съотношение за оценка на акциите. Съотношението цена / печалба е  много полезен инструмент за сравняване на оценките на компании от същия бранш. За да го изчислите  просто разделете цената на акциите на компанията с нейната годишна печалба (или печалбата на компанията за последните 12 месеца).

 • PEG съотношение: Това е подобно на съотношението P / E, но се коригира, за да се изравнят условията  между компании, които може да се развиват с малко по-различни темпове. (PEG е  съотношението цена / печалба към растеж.) Чрез разделяне на съотношението P / E на компанията на годишния темп на растеж на печалбата, получавате по-добро сравнение между акции и акции  между различните бизнеси.

 • Съотношение (P / B): Помислете за балансовата стойност като за това, което теоретично би останало, ако дадена компания прекрати дейността си и продаде всичките си активи. Изчисляването на цената на акциите на компанията като кратно на нейната балансова стойност може да помогне за идентифициране на подценени възможности и много инвеститори на стойност търсят конкретно такива възможности за закупуване на акции. Въпреки това все по-малко и по-голямо значение има този показател за решение за инвестиция.
 Не подценявайте силата на акциите на стойност
 
Въпреки че те може да не са толкова вълнуващи, колкото техните аналози акциите на растеж, важно е да осъзнаете, че акциите на стойност могат да имат също толкова дългосрочен потенциал, колкото акциите на растеж, ако не и повече. В крайна сметка инвестиция от 1000 долара в Berkshire Hathaway през 1964 г. днес би струвала над 27 милиона долара. Намирането на компании, които се търгуват за по-малко, отколкото наистина струват, е изпитан от времето инвестиционен стил, който може да се изплати изключително добре.