Инвестиции в злато, акции на златодобивни компании със зашеметяваща възвръщаемост

Последно обновена: 23.12.2020

В какво да инвестирате когато цената на златото се покачва.

Има няколко възможности за инвестици в злато, като тук ще Ви покажем различни алтернативи.

Инвестижциите в злато могат да бъдат в:

Акции на компании, които добиват злато;

ETF – борсово търгувани фондове, които инвестират в акции на компании, които добиват злато и във фючърси на злато

Директно във фючърси върху злато

Покупка на инвестиционно злато

Тук ще разгледаме първите два начина, а именно инвестиции в акции на компании, които добиват злато. Такива компании, които се търгуват в САЩ, там където капиталовия пазар е най-развит, търгуват се във световна валута – USD.  Компаниите могат да бъдат както Американски така и Канадски.

Акциите на тези компании се повишават когато се повишава цената на златото, защото това е техният продукт, колкото е по-скъп, толкова по-големи приходи ще реализират те. Така те зависят от всички фактори, които оказват влияние в цената на златото.

Кога се покачва златото. Злато може да се използва като инвестиция, като застраховка от повишаваща се инфлация, от негативни геополитически конфликти, от понижение на стойността на USD,  в периоди на световни кризи, от сезона на сватбите в Индия, при по-високо търсене от страна на централните банки и др.

Няма да се спираме в сложни икономически и финансови зависимости, само ще отбележем, че във всеки портфейл на големите инвестиционни компании фигурират финансови инструменти на базата на злато с цел застраховка на порфейла от непредвидими геополитически конфликти, събития или повишаваща се инфлация.

Ето и списък на най-големите компании  произвеждащи злато, които се търгуват в САЩ.


Най-голямата компания, която се търгува в САЩ по пазарна капитализация е Newmont Corporation (NEM). Компанията има едно от най-малките съотношения P/E което показва, че в сравнение с другите тя все още е евтина.

Дневна графика на цената на акциите на Newmont Corporation (NEM) за последните 2 години.

Newmont Corporation се занимава с производство и проучване на злато, мед, сребро, цинк и олово. Компанията има операции и / или активи в САЩ, Канада, Мексико, Доминиканската република, Перу, Суринам, Аржентина, Чили, Австралия и Гана. Към 31 декември 2019 г. Компанията има  доказани и вероятни златни резерви от 100,2 милиона унции. Newmont Corporation е основана през 1916 г. със седалище в Гринууд Вилидж, Колорадо.


От графиката става ясно, че за последните 2 години, цената на акциите на компанията се е повишила със 105% или два пъти, което представлява средна годишна доходност  за своите акционери около 52% .

Цените на акциите на златодобивните компании, както става и ясно от графиката не се движат в изчистен възходящ тренд, а се наблюдава повишена волатилност в определени моменти и резки движения и в двете посоки. Поради тази причина когато купуваме такива акции трябва да изчакаме поне 20% понижение на цената от годишен връх и тогава да инвестираме.

Сега последния годишен връх при тази акция е на 72 USD, следователно трябва да търсим вход поне от нива 58 USD  за акция. В момента цената е 62,82 USD, още малко търпение.

Barrick Gold Corporation (GOLD) – втората по големина компания добиваща злато, която се търгува в САЩ. Barrick Gold Corporation се занимава с проучване, разработване на рудници, производство и продажба на злато и мед. Притежава собственост в производството на златни мини, които се намират в Аржентина, Канада, Кот д'Ивоар, Демократична република Конго, Доминиканската република, Мали, Папуа Нова Гвинея, Танзания и САЩ. Компанията има собственост в производството на медни мини, разположени в Чили, Саудитска Арабия и Замбия; и различни други проекти, разположени в Америка и Африка. Barrick Gold Corporation е основана през 1983 г. и е със седалище в Торонто, Канада.

По-долу е оаказана дневна графика на цената на акциите на компанията за последните 2 години:

От графиката става ясно, че повишението в цената на акциите на Barrick Gold Corporation за последните 2 процента е 147% от 11.32 долара до 30.52 долара.

Волатилността в цената на акциите значителна, което ни подсказва, че ако решим да инвестираме в тази компания трябва да изчакаме корекция от върха  поне 25% , в случая трябва да изчакаме цена около 22.5 USD

Franco-Nevada Corporation

Franco-Nevada Corporation оперира като златодобивна компания в САЩ, Канада, Латинска Америка, Австралия, Европа и Африка и в международен план. Тя работи чрез два сегмента, добив и енергетика. Компанията управлява портфолиото си с фокус върху благородни метали, като злато, сребро и метали от платинена група; и енергия, включваща течности от нефт, газ и природен газ. Компанията е основана през 2007 г. и е със седалище в Торонто, Канада.

Акциите на компанията са достигнали завидна доходност за последните 2 години от 138%, от цена 63.10 до цена в момента 140.97 долара, а максималната през този период е 166 долара.

Отново, както за всички златни акции, ако търгувате дългосрочно, просто изчакайте корекция поне 20% за вход.

Wheaton Precious Metals Corp

Wheaton Precious Metals Corp., минна компания, продава предимно благородни метали в Канада и в международен план. Компанията продава златни, сребърни и паладиеви руди. Тя има 20 действащи мини и 9 проекта в етап на развитие. Компанията е била известна преди като Silver Wheaton Corp. и е променила името си на Wheaton Precious Metals Corp. през май 2017 г. Wheaton Precious Metals Corp. е основана през 2004 г.  със седалище във Ванкувър, Канада.

Акциите и на тази компания регистрират завидна доходност за последните 2 години равняваща се на 193% или средно на година 96.5%. Цената е варирала между 17.27 долара до 57.89 долара сега и максимална за период 57.89 долара или максимална възвръщаемост от 235% за 2 години. Тук също е добре да се изчака за нов вход поне 20% корекция или цени около 46.7 долара.
 

Друга интересна възможност за инвестиция в злато е покупката на борсово търгуван фонд (ETF), който инвестира във физическо злато или различни златодобивни компании.

ETF, който инвестира в компании добиващи злато представлява кошница от такива компании, което улеснява още повече инвеститора, тъй като той няма нужда да отделя време да подбира акции.

Освен това разходите ще са по ниски от покупката на няколко компании. При покупката на един дял от ETF инвеститора ще плати една комисионна, докато при покупката на три компании например, ще трябва да заплати три комисионни.

Ето и няколко примера за ETF-и инвестиращи в златодобивни компании:

  • VanEck Vectors Gold Miners ETF CFD (GDX)
  • VanEck Vectos Junior Gold Miners ETF CFD (GDXJ)

Нека видим как са се представили цените на тези фондове инвестиращи в злато.

VanEck Vectors Gold Miners ETF CFD (GDX)

Този фонд  се стреми да възпроизведе възможно най-точно, преди такси и разходи, цената и доходността на NYSE® Arca Gold Miners Index®. Фондът обикновено инвестира поне 80% от общите си активи в обикновени акции и депозитарни разписки на компании, участващи в златодобивната индустрия. Индексът е съставен предимно от публично търгувани компании, участващи в добива на злато и сребро.От графиката става ясно, че доходността от акциите на GDX за последните 2 години е 122% с минимална цена 18.40 и последна цена 40.78 долара.

VanEck Vectos Junior Gold Miners ETF CFD (GDXJ)

Доходност за последните 2 години от 118% със стартова цена 27.35 и последна цена 59.50 долара за една акция.