Инвестиции в Китайски акции или ETF , които се търгуват в САЩ, с голяма доходност.

Последно обновена: 23.12.2020

Инвистиционни възможности в Китайски компании, които се търгуват на фондовите пазари в САЩ. Възможност да притежавате акции на компании от най-бързо развиващата се икономика търгувани в най-силната валута в страната с най-развит капиталов пазар. По този начин може да се търгуват дългосрочно вече и Китайски компании, които може да се използват за диверсифициране на портфейлите.

Отново ще подчертаем възможноста да се инвестира както в отделни компании така и в ETF- борсово търгувани фондове, които купуват акции от много компании. Така купувайки една акция на ETF получавате букет от акции на компания в зависимост от стратегията на фонда. Купувайки една акция на фонда държите например 20 акции от компании в даден сектор ако фонда е секторен или държите цял индекс и т.н.

Това което трябва да направите е да си харесате няколко финансови инструмента дали акции или ETF и да се обадите на инвестиционен посредник или банка в България от където да си ги купувате. 

Списък на по-големите търгувани  в САЩ   ETF с Китайски акции ( борсово търгувани фондове, които са съставени от Китайски акции, които се търгуват в САЩ)

KraneShares CSI China Internet ETF  (KWEB)
Фондът инвестира най-малко 80% от общите си активи в ценни книжа и в депозитарни разписки. Индексът е предназначен да измерва публично търгувани китайски компании, чийто основен бизнес или бизнеси са в Интернет и свързаните с Интернет сектори .
Invesco China Technology ETF (CQQQ)

Профил на фонда
Фондът се стреми да следва инвестиционните резултати (преди такси и разходи) на FTSE China Incl 25 -  технологичен индекс. Фондът обикновено ще инвестира поне 90% от общите си активи в ценните книжа (включително ADR и GDR), които съставляват базовия индекс.


iShares MSCI China ETF (MCHI)

Профил на фонда
Инвестиционния фонд се стреми да копира  инвестиционните резултати от Китайския борсов индекс MSCI China. Фондът обикновено ще инвестира поне 90% от активите си в съставните ценни книжа на базовия индекс и в инвестиции, които имат икономически характеристики, които са по същество идентични с съставните ценни книжа на базовия индекс.


За по спекулативните инвеститори представяме  Китайските компаниите с най-голяма капитализация търгувани в САЩ.
Икономиката на Китай е перспективна, страната е с най-голямото население на земята, работната ръка е сравнително евтина, Икономиката е млада, предстоят много големи роекти, чужди компании местят производства и офиси там изобщо картината е благоприятна за инвестиции в Китайски компании.

Китайски компании търгувани в САЩНай-търгуваните последните няколко тримесечия са следните  няколко  компании, с изключителна възвръщаемост за тези които ги притежават за последната година.

Alibaba Group Holding Limited (BABA): повишение на цената на акциите от началото на 2020 година до 09.10.2020 от 41.5%, т. е за 9 месеца и половина. Възвръщемостта на акциите от 01.01.2019 до сега е 118 година или за 1 година и 9 месеца. Изключително представяне.
Alibaba Group Holding Limited  заедно със своите дъщерни дружества осигурява онлайн и мобилна търговия в Китайската народна република и в международен план. Тя работи чрез четири сегмента: Core Commerce, Cloud Computing, Digital Media and Entertainment и Innovation Initiatives и други. Компанията оперира  с Taobao Marketplace -  за мобилна търговия; Tmall, платформа за онлайн и мобилна търговия на трети страни за марки и търговци; Интернет платформи Alibaba Health за фармацевтични и здравни продукти; Alimama,  1688.com и Alibaba.com, които са за онлайн пазари на едро; AliExpress, пазар на дребно; Lazada, платформа за електронна търговия; и Tmall Global, платформа за електронна търговия за внос. Разбира се в дейността й са включени ощемного други операции и сегменти, които я правят един голям холдинг в технологичния свят.NIO Limited (NIO)
NIO Limited проектира, произвежда и продава електрически превозни средства в Китайската народна република, Хонг Конг, САЩ, Великобритания и Германия. Компанията също така предлага пет, шест и седемместни електрически джипове. Компанията е била известна преди като NextEV Inc. и е променила името си на NIO Limited през юли 2017 г. NIO Limited е основана през 2014 г. и е със седалище в Шанхай, Китай.
Акцията на компанията са регистрирали ръст за 2020 година от 1300% процента.

JD.com, Inc. (JD)

Индустрия: Internet Retail
JD.com, Inc., чрез своите дъщерни дружества, работи като компания за електронна търговия и доставчик на услуги за инфраструктура на дребно в Китайската народна република. Компанията работи в два сегмента, JD Retail и New Business.  JD.com, Inc. предлага своите продукти чрез своя уебсайт jd.com и мобилни приложения, както и директно на клиентите.
Акциите на компанията са регистрирали ръст в цената си от 136 % за първите 9 месеца на 2020 година.

XPeng Inc (XPEV)
XPeng проектира, произвежда и продава електрически превозни средства в Китайската народна република, а скоро и в Европа. Компанията се листна на борсата в САЩ в края на месец август 2020 година на цена около 22 USD , след което регистрира ръст в цената на акцията в края на месец октомври 2020 година от 35% до цени от 74 USD