Инвестиция в имоти. Какво трябва да знаем?

Последно обновена: 28.07.2022
Ако искате да влезете в света на недвижимите имоти или да се изкачите на следващото стъпало на стълбата на имотите, ето няколко ценни съвета, как да следвате правилната стратегия в пъзела от правила, фактори и условия.
 
Инвестицията в имоти не лесно и това не е игра на думи.
 
Това не е нещо, в което трябва да влезнете неподготвени, но по някаква причина това правят много хора, които мечтаят да направят милиони от недвижими имоти.
 
Те си мислят: „Мога да пробвам, да си купя къща някъде, да намеря няколко наематели, с чиито нaеми ще си плащам ипотеката и ще забогатея! Колко трудно може да бъде то в действителност?“
 
Факт е, че повечето инвеститори в имоти се провалят.
 
Статистиката показва, че около 50 процента от хората, които купуват инвестиционен имот, го продават през първите пет години, а от тези, които остават в играта, 90 процента никога не надминават притежаването на един или два имота.
 
Така че, ако искате да влезете в собственост или да се придвижите до следващото стъпало на стълбата на собствеността, ето няколко съвета:
 
Инвестиция в имоти

 1. Знанието е сила за инвестиране в собственост
 
Първо, трябва да разберете какво прави имот от "инвестиционен клас" и да признаете, че не просто всякакъв имот е подходящ за тази цел.
 
Можете да печелите от недвижими имоти по един от четирите начина и ако направите правилната комбинация, ще правите пари от тухли и хоросан.
 
Те са;
 
 • Капиталов растеж – за да си изградите стабилна база от активи, вашите имоти ще трябва да повишават стойността си, да поскъпват(с други думи трябва да поскъпват с над средния капиталов растеж).
 • Паричен поток – с други думи вашият наем.
 • Данъчни облекчения – въпреки че никога не трябва да инвестирате само поради тази причина; добрата данъчна стратегия може да ви помогне да управлявате паричния си поток, да намалите данъчните си задължения и да увеличите печалбите си.
 • Ускорен растеж – да изцапате ръцете си (метафорично казано) чрез инвестиране в имот, който се нуждае от малко козметичен ремонт чрез обновяване или основен ремонт, за да му повишите стойността.
 
 1. Разберете движението на пазара в цикли
Докато определянето на времето на пазара не е всичко и край на всичко, то със сигурност помага да се разбере как пазарът на имоти се движи на цикли.
 
Следването на стадото и купуването, когато всички останали са в движението на собствеността, не винаги работи. цикъл на собственост
Това често е, когато пазарът е близо до своя пик.
 
От друга страна, имате по-голям шанс да спечелите добра сделка на пазара на купувач, когато имотът е в немилост.
 
Ето защо Уорън Бъфет каза: „Бъдете страхливи, когато другите са алчни, и бъдете алчни, когато другите се страхуват“.
 
Като казах това, през годините промених мнението си за определяне на времето на пазара, особено ако сте утвърден инвеститор.
 
Ако се интересувате от недвижими имоти в дългосрочен план (и това наистина е единственият начин да играете играта с имоти), тогава времето на пазара (притежаване на имот, който ще надхвърли средните в дългосрочен план) ще надмине определянето на времето на пазара (праве еднократна капиталова печалба, но след това често пропускате силен, дългосрочен растеж, защото сте купили на грешно място.)
 
 1. Правилното местоположение върши тежката работа
Местоположението изпълнява по-голямата част от тежката работа за успеха на вашата инвестиция в имот.
 
Около осемдесет процента от ефективността на вашия имот ще се дължи на закупуване на правилното местоположение и баланс чрез притежаване на правилния имот, имот с „инвестиционен клас“, който отговаря на основните демографски данни в това местоположение.
 
Затова търся място, което има дълга история на силен капиталов растеж и такова, което ще продължи да надминава средните поради демографските данни в района.
 
Това ще бъде място, където повече обитатели собственици ще искат да живеят поради избора на начин на живот и място, където местните жители ще бъдат готови и могат да си позволят да плащат висока цена, за да живеят, защото имат по-високи разполагаеми доходи.
 
Като цяло това са по-заможните предградия от вътрешния и средния пръстен на големите ни столици.
 
В това предградие търся близост до удобства като обществен транспорт, магазини, училища и лайфстайл удобства.
 
Харесва ми също да купувам в райони, преминаващи през облагородяване – предградие, което сега е сравнително евтино, но има потенциал за растеж на капитала в бъдеще, когато богата демографска група от хора се нанесе.
 
Един от начините да намерите този тип местоположение е да карате по улиците и да търсите някои от очевидните индикатори, че хората с пари се движат в:
 
Хората харчат ли големи суми пари за обновяване/разширяване на домовете си?
 • Има ли BMW и Audi паркирани по алеите или са стари коли?
 • Променя ли се природата на магазините – повече кафенета и деликатеси и лайфстайл магазини.
 
 1. Пари, пари, пари
Инвестирането в имоти е наистина игра на финанси, така че, когато става въпрос за недвижими имоти, стабилната финансова стратегия е също толкова важна, колкото и стабилната стратегия за имоти.
 
Без добре закръглено разбиране за това как да максимизирате възможността си да получавате заеми, да използвате собствения капитал като ливъридж, за да изградите портфолиото си и да поддържате финансов буфер, за да ви преведе през трудните времена, пред които всички ние в крайна сметка сме изправени, вие сте готови да се провалите финансово .
 
 1. Развийте финансова плавност
 
Въпреки че е сравнително лесно да се направят много пари чрез инвестиция в имоти, много хора все пак успяват да загубят всичко.
 
Ако сте финансово неграмотен, когато става въпрос за управление на пари, бюджетиране или балансиране на книгите у дома, как мислите, че ще се справите, когато става въпрос за управление на портфолио от имоти за милиони долари?
 
Може да се наложи да сте умни в парите и да научите тънкостите на бюджетирането, данъчното облагане и финансовите предимства, на които можете да се насладите като инвеститор, както и най-добрите структури, в които да притежавате вашите инвестиции.
 
Вместо да се опитвате да научите всичко сами и да носите многобройни шапки, струва си да се обградите с добър екип от професионалисти, които могат да ви насочат със своите знания и опит.
 
Независимият стратег за недвижими имоти, финансовият брокер и счетоводителят трябва да са хора, на които разчитате да ви подкрепят в пътуването към богатството на недвижими имоти.
 
Ако сте най-умният човек в екипа си, вие сте в беда!
 
Някои последни думи за съвет или предупреждение за инвеститорите

 1. Формулирайте план – разберете вашите крайни цели – какво искате да постигнете – и след това вземете съответно инвестиционни решения. Имот-Инвестиция-Чеклист-300x199
 2. Бъдете внимателни – ще откриете, че всеки е щастлив да ви даде съвет. Вместо да слушате добронамерени приятели, важно е да слушате само хора, които са постигнали финансовата независимост, която търсите, и които са я запазили чрез редица имотни цикли.
 3. Разберете разликата между продавач и съветник. Много търговци се маскират като съветници и макар да предполагат, че представляват вас, всъщност те представляват продавача или предприемача. Приемайте съвет само от някой, който е независим и безпристрастен, а не от някой, който се опитва да ви продаде нещо.
 4. Бъдете готови да платите за съвет – открих, че добрият съвет никога не е скъп. Всъщност е много по-евтино, отколкото да се учите от грешките си.
 5. Не всичко, което блести, е злато – често, когато започнете, може да бъде изкушаващо да видите възможности навсякъде. Проблемът е, че все още нямате перспективата да прецените кое е добра инвестиция и кое не.
Собствеността не дискриминира; не го интересува кой го притежава.
 
Пазарът на жилищни имоти днес струва над шест трилиона долара и през следващото десетилетие стойността му ще нарасне с милиарди и милиарди долари.
 
Ако го направите правилно, можете да получите своя дял.
 
КАКВА ЩЕ БЪДЕ СЛЕДВАЩАТА ВИ СТЪПКА?

Ако искате да инвестирате в недвижими имоти, но нямате време, достатъчно средства, познания, добра локация или нещо друго, което Ви пречи, но искате да имате висока доходност за вашите средства има и друг начин да го направите. 

С напредването на технологиите и все по-новите начини за инвестиране вече има платформи за инвестиране в недвижими имоти, чрез които Вие инвестирате, без да са необходими големи средства. Всичко става он-лайн, минималната инвестиция е около 2000 евро, а доходността е около 16% за 14 месеца.

Такава платформа е Spotifinance.com, чрез която може да инвестирате в недвижими имоти със малко средства.

Spotifinance.com предлага уникален продукт: растеж - висока доходност 12 – 16%, сигурност - в най-стабилния сектор – строителството, онлайн – бърз достъп, без загуба на време, без да разполагате с големи средства. Минималната инвестиция е 2000 евро. Това е платформа за инвестиции в проекти за строителство или управление на недвижими имоти, онлайн, с висока доходност от 16% за период средно 14 месеца.
 
Spotifinance алтернатива на банковите депозити, недвижимите имоти и различните пенсионни схеми. Защото те всички са пълни с ниско доходни инструменти, които не могат да победят дори и инфлацията.
 
Spotifinance.com като алтернатива на инвестиционните възможности предоставя един нов иновативен начин хората да инвестират във високодоходни строителни проекти в атрактивни места около Варна и София, следвайки последните тенденции на пазара на имоти и с доходност между 13% и 16% в зависимост избора им. Това е възвръщаемостта на една облигация за над 15 години.