Инфлацията заплашва да превърне 2022 г. в „annus horribilis" – ужасна година

Последно обновена: 15.01.2022
Покачващите се цени сега са както икономически, така и политически риск

„Annus horribilis“, латински термин, който означава „ужасна година“ е термин, използван някога от английската кралица, за да опише 1992 г., една бурна година, на която тя заяви, че няма да се отнася с любов.

Като се имат предвид настоящите тенденции, същият етикет все още може да се прилага за 2022 г., тъй като инфлационният натиск обгаря американските потребители със скорост, невиждана от десетилетия, влошавайки политическото състояние на американски президент едва една година след мандата му. Освен това се заговорничи да направи трудната работа още по-трудна за председателя на Федералния резерв, който той препоръчва за втори мандат.

В сряда данните показаха, че водещата потребителска инфлация през декември се е повишила с страшни темпове от 7% на годишна база, като основните цени отбелязаха ръст от 5,5% - най-високото от 1991 г. и най-горещото покачване за 12 месеца от 1982 г. Докато Wall Street прие новините спокойно, изпращайки показатели за малко вероятно рали, тъй като инвеститорите правят това, което правят най-добре – погледнете отвъд лошите новини – поне две неща станаха ясни.

Първо, време е да кажем sayonara на средата на укротената инфлация, която инвеститорите и потребителите някога са приемали за даденост. На второ място, не само, че предприятията се чувстват комфортно да начисляват по-високи цени, но и потребителите са  свикнали да ги плащат

„След като имате инфлация, нали, както когато инфлацията изчезне, нещата не трябва да поевтиняват“, каза главният икономист на американската банка Тендайи Капфидзе пред Yahoo Finance Live в сряда. „Те просто трябва да спрат да се увеличават“, добави той.

Въпреки че кралят на облигациите Джеф Гундлах – който пое щафетата на „Dr. Doom“ от Нориел Рубини – каза тази седмица, че вижда нарастване на „рецесионен натиск“, дори когато силното търсене надува цените, стегнатият пазар на труда и по-високите заплати е много повече от вероятно да продължат да поддържат ненаситното търсене.

Ето защо икономистите непрекъснато преоценяват колко агресивен може да стане Фед, когато започва първата си кампания за затягане от 2018 г.

В сряда главният икономист на Capital Economics в САЩ Пол Ашуърт нарече данните за цените за декември „толкова лоши, колкото очаквахме. Очакваме Фед да започне да повишава лихвените проценти през март с общо четири повишения с 25 базисни бази тази година и още четири през 2023 г.

Този призив го поставя точно в лагера на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън, който тази седмица прогнозира, че централната банка ще бъде принудена да се повиши по-агресивно въз основа на възходящите тенденции в растежа и цените.

Което ни довежда до двете лица, които са най-уязвими към този „annus horribilis“, който споменах по-рано – а именно председателят на Фед Джером Пауъл и президентът Джо Байдън. Законът за подписа на последния е в застой в Конгреса (може би е нещо добро, тъй като повече държавни разходи почти сигурно ще допринесат за проблема с инфлацията) и той вече използва топлина за растящите цени и голите рафтове.

Повторното номиниране на Пауъл от президента означава, че и двамата мъже вече ефективно притежават настоящата инфлационна среда. При което,следващата фаза на ръководената от Пауъл централна банка ще бъде определена от нейния отговор на нарастващите цени. И президентът Джо Байдън – който в понеделник реши да назначи отново Пауъл изправен пред натиска да промени курса – сега ще открие, че политическото си състояние е неразривно свързано с политиката на Фед по начин, по който не са го направили последните му предшественици.

В това се крие една от причините, поради които Байдън вече се стреми да притъпи въздействието на инфлацията върху потребителите, като се справи със скоковете в разходите за храна и енергия, както написа Бен Вершкул от Yahoo Finance в сряда.

Но ударните вълни от високите цени вече отекват в политическия пейзаж, като гласоподавателите са във все по-лошо настроение. В анализ Джон Либер от Eurasia Group отбеляза, че реакцията срещу Байдън се е засилила само през последните месеци и неговите политически инициативи са „или непопулярни, или са се загубили на фона на продължаващата пандемия и висока инфлация“.

Чакай, става по-зле. Либер добави, че „реакцията ни кара да увеличим шансовете републиканците да вземат Камарата до 90%, спрямо 80% преди.

„Това е изключително висока степен на доверие, толкова далеч от избори, но историческата средна загуба от 30 места в междинните мандати за партията на власт, сегашната тясна разлика в Камарата на представителите, моделите за пренасочване, 26 демократични пенсионирания в Камарата и постоянните ниски рейтинги на одобрение за Байдън подкрепят мнението“, добави Либер.

Трябва да се спомене, че последният президент, който ръководи толкова високите показания на основната инфлация, беше президентът Джордж Х.У. Буш през 1991 г. И всички знаем какво се случи с него още следващата година.