Инфлация: Защо Мохамед Ел-Ериан е загрижен за „съпътстващи щети"

Последно обновена: 10.08.2022
Известният икономист Мохамед Ел-Ериан вярва, че инфлацията ще спадне до края на годината, но „ще бъде лепкава“.
 
„Търся основен CPI в диапазона от 4,5% до 5,5%, което е доста над целта от 2% на Фед“, каза главният икономически съветник на Allianz относно Influencers with Andy Serwer (видео по-горе).
 
Последното месечно отчитане на индекса на потребителските цени (CPI) достигна 9,1%, най-високото ниво от ноември 1981 г. Отчитането за юлския CPI ще бъде публикувано в сряда.
 
„Това, за което най-много се тревожа... е съпътстващите щети, които ще бъдат свързани със спадащата инфлация, защото Федералният резерв закъсня с отговора“, каза Ел-Ериан.
 
През 2021 г. председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза, че инфлацията е преходна, дума, която по-късно той призна, че трябва да бъде оттеглена, тъй като месечните показания за инфлацията продължават да се увеличават. Оттогава Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта и на двете си последни две месечни срещи.
 
Цените на енергията и храните са най-големите двигатели на инфлацията. Цените на петрола паднаха значително от пика си по-рано тази година. Тази седмица фючърсите на West Texas Intermediate (CL=F) паднаха под $90 за барел за първи път от руската инвазия в Украйна. По-ниските цени на петрола трябва да помогнат за облекчаване на инфлацията.
 
„Енергията и храните, по-специално, ще бъдат много по-слаби двигатели на инфлацията, така че заглавната цифра ще намалее“, каза Ел-Ериан. „Но по-лошото е, че основният брой ще остане упорито висок. И това просто говори за инфлационен процес, който е станал по-укрепнал и е придобил по-широка основа в нашата икономика."