Goldman Sachs намали целта си за края на 2022 г. за S&P 500 с 16%

Последно обновена: 23.09.2022
Goldman Sachs намали целта си в края на 2022 г. за референтния индекс S&P 500 с около 16% до 3600 пункта, заради по-агресивната политика на  Федералният резерв на САЩ, който не показва сигнали, че са достигнати максималните нива на референтните лихви за 2022 година, напротив, сигналите са за още повишения.

Анализаторите от Goldman Sachs заявиха в четвъртък, че очакваният път на лихвените проценти от централната банка вече е по-висок от предишната оценка. Предишната им цел беше 4300 пункта.
 
За последно бенчмарк индексът затвори на 3758 пункта.
 
„Въз основа на нашите дискусии с клиенти, мнозинството от капиталовите инвеститори възприеха мнението, че сценарият за твърдо приземяване е неизбежен и фокусът им е върху времето, мащаба и продължителността на потенциална рецесия и инвестиционните стратегии за тази перспектива“, пише анализаторът на Goldman Дейвид Костин.
 
В сряда Федералният резерв посочи, че глобалните политици ще „продължат“ в битката си за намаляване на инфлацията и повиши лихвените проценти в САЩ със 75 базисни пункта за трети пореден път и сигнализира, че разходите по заемите ще продължат да растат тази година.
 
Костин отбеляза, че инфлацията се е оказала по-устойчива от очакваното и е малко вероятно да покаже ясни признаци на отслабване в близко бъдеще, което да доведе до още по-високи прогнози за затягане на Фед.
 
Месечните потребителски цени в САЩ неочаквано се повишиха през август.
 
„Повечето портфейлни мениджъри вярват, че за да спре инфлацията, Фед ще трябва да повиши лихвите достатъчно високо, за да доведе до рецесия в САЩ в даден момент през 2023 г.“, добави той.
 
По-рано този месец UBS намали целта си за края на 2022 г. за S&P 500 до 4000 пункта.