Главният икономист на Goldman Sachs предупреждава: корекцията при акциите може да настъпи скоро

Последно обновена: 13.01.2021

От края на март 2020 година S&P 500 и Dow Jones Industrial Average са се повишили с почти 70%, а Nasdaq е скочил с над 80%.

Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус заяви, че цените на акциите може да спрат да се движат „безмилостно нагоре“.

Миналата седмица Goldman подобри прогнозата си за икономическия растеж в САЩ до 6,4% от 5,6% за 2021 година.

Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус заяви, че щатските пазари на акции и облигации вероятно ще „поемат повече въздух“ в близко бъдеще, след като достигнаха рекордни върхове миналата седмица.

Говорейки пред CNBC на стратегическата конференция на Goldman Sachs в понеделник, Хациус сподели очакванията си за пазара на акции и защо цените им  ще спрат да се движат  „безмилостно нагоре“.

Вероятната спирачка на пазарите на акции може да сложи  Федералния резерв с  потенциално намаляване на своята стимулационна програма и подкрепянето на дългосрочните лихвени проценти.

Доходността по 10 годишните американски сържавни облигации на САЩ счупи границата от 1% миналата седмица, след като демократите спечелиха място на балотажите в Сената на Вирджиния, а Конгреса потвърдиха победата на Джо Байдън на президентските избори. Доходността по държавните облигации достигна във вторник  1,18%, което показва че пазара очаква повишаване на инфлацията по-бързо заради вероятността от повече стимули, а от там и до повече аргументи на ФЕД да повиши лихвите.

Доходността по държавните американски облигации действа като еталон за всички глобални облигации, което означава, че компаниите ще видят повишение на лихвите и по своите облигации, а от там повече разходи за изплащането им. Това ще натовари повече компаниите при  изплащане на дълга им, което ще натовари повече финансите на фирмите и следователно ще навреди на цените на акциите им.

Междувременно всяко намаляване на програмата за количествено облекчаване на Фед би означавало, че:  по-малко пари се вливат в икономиката, което също ще окаже негативно влияние върху фондовите пазари, както стана през през 2013 г.

Въпреки възможната краткосрочна корекция на пазарит, Хациус заяви, че Goldman Sachs е положително настроен към американските акции в дългосрочен план и вярва, че те ще продължат да се повишават след нея.

„Все още смятаме, че това е приятелска среда за рискови активи, за акции и кредит“, каза той.

„Ние сме в началото на бизнес цикъла, все още има изоставане в икономиката на САЩ и още повече в другите икономики.“