Фондовият пазар e „капан за бикове", очакваме още болка през март: Morgan Stanley

Последно обновена: 06.03.2023
Фондовият пазар в САЩ вероятно е изправен пред допълнителни загуби тази година, като акциите са подложени на нарастващ натиск от слаби печалби и високи лихвени проценти, според Morgan Stanley.
 
Майкъл Уилсън, главният американски капиталов стратег в Morgan Stanley и дългогодишна мечка на Уолстрийт, предупреди инвеститорите тази седмица, че фондовият пазар може да продължи спада си през март.
 
„Тъй като пазарът на акции показва признаци на изтощение след последното заседание на Фед, S&P 500 е с критична техническа подкрепа. Предвид нашето виждане за печалбите, март е високорисков месец за възобновяване на мечия пазар“, пише Уилсън. „В крайна сметка смятаме, че това рали е капан за бикове.“
 
ИНФЛАЦИЯТА ВСЕ ОЩЕ Е ВИСОКА
 
По-рано той предположи, че S&P 500 може да падне до 3 000 пункта в рамките на месеци, с около 25% спад от настоящите нива.
 
Мрачната прогноза идва след брутална година за фондовия пазар, най-лошата от финансовата криза през 2008 г. И трите индекса се сринаха през 2022 г., прекъсвайки тригодишна серия от печалби. Dow Jones Industrial Average приключи годината със спад от 8,8%, най-добрият от трите. S&P 500 потъна с 19,4%, докато технологичният Nasdaq Composite се срина с 33,1%.
 
Акциите първоначално се повишиха в началото на 2023 г., въпреки че загубиха част от тази инерция на фона на лепкава инфлация и страхове от повишаване на лихвените проценти. Към четвъртък следобед S&P се повиши с около 4% от началото на годината, но спадна с около 5% от началото на февруари.
 
Уилсън не е сам в мечешката си перспектива. Главният икономист на Bank of America Майкъл Хартнет по-рано прогнозира, че сценарий „без кацане“ през първата половина на годината – без незабавно забавяне на растежа, но инфлацията остава над тенденцията – може да срине акциите, изпращайки S&P надолу с още 7%.
 
А стратегът на JPMorgan Мислав Матейка твърди в бележка миналата седмица, че акциите няма да достигнат дъното, докато Федералният резерв не приключи кампанията си за агресивно повишаване на лихвените проценти и не започне намаляване.
 
Политиците на Федералния резерв вече гласуваха за повишаване на лихвените проценти осем последователни пъти до диапазон от 4,5% до 4,75% и те сигнализираха миналия месец, че тази година ще има „още няколко“ увеличения.
 
Но редица доклади с по-горещи от очакваното икономически данни, включително катастрофалния доклад за работните места през януари и разочароващ доклад за инфлацията, който посочи широкото разпространение на високите потребителски цени, повишиха призрака за по-висок пиков процент и липса на намаления на лихвите през 2023 г.
 
„Тъй като несигурността по отношение на основите рядко е толкова висока, техническите показатели могат да определят следващия голям ход на пазара“, каза Уилсън. „Смятаме, че това рали е капан за бикове, но признаваме, че ако тези нива могат да се задържат, пазарът на акции може да има последна позиция, преди да оценим напълно спада на печалбите.“