Достигнаха ли пазарите дъно и безопасно ли е да купувате?

Последно обновена: 10.08.2022
Рецесия? Не казвайте това на борсата. Основните средни стойности завършиха положително за седмицата. Това дойде след най-добрия месец за S&P 500 (^GSPC) от ноември 2020 г.
 
Разбира се, Nasdaq Composite (^IXIC) все още е с 20% надолу от началото на годината, а S&P 500 е с 13% на червено. Но скорошното рали на пазарите кара някои инвеститори да се чудят дали наблюдаваме повратна точка и дали е безопасно да купувате.
 
В продължение на нашата серия „Какво да правим на мечи пазар“, Yahoo Finance попита експертите.
 
Достигнаха ли дъното пазарите?
 
Permabull Том Лий, съосновател и ръководител на изследванията във Fundstrat, наскоро каза на инвеститорите, че „мечият пазар през 2022 г. приключи“. Той твърди, че пазарите могат да достигнат нови върхове преди края на годината.
 
„Мечият пазар, който започна още през януари, февруари на ниво индекс, приключи. Ниските са налице. И сега трябва да купуваме спадове, вместо да продаваме рипове, както беше през последните шест месеца“, добави той .
 
Отскок?
 
Други наричат ​​неотдавнашното покачване на мечи пазар, или отскок.
 
„Мисля, че това не е нищо повече от отскачане на мечи пазар. Имахме същото нещо през март“, Oxbow Advisors.
 
Икономическите последици от забавянето в световен мащаб все още не са се проявили напълно, твърди Ан Бери, основател на Threadneedle Ventures.
 
„Не мисля, че все още сме близо до дъното. И причината за това е, че всъщност не сме видели пълното въздействие на това, което глобалното забавяне ще направи на икономиката на САЩ“, каза Бери наскоро в интервю за Yahoo Finance Live.
 
„Ако погледнем S&P 500, знаем, че около 40% от приходите, представени от компании в този индекс, идват от международните пазари, които в момента изпитват двоен удар. По-силният щатски долар и фактът, че световното търсене се забавя, така че обемите ще бъдат намалени“, добави тя.
 
Трябва ли инвеститорите да купуват сега? И ако да, какво?
 
Говорейки за компании, които са в състояние да издържат на рецесии, Бери отбеляза: „Това, което се опитвам да направя, е да укрепя позициите в бизнеси като JNJ (JNJ), компании като Walmart (WMT).“
 
Определянето на дъното на мечи пазар е невъзможно, пише Меган Хорнеман, главен инвестиционен директор във Verdence Capital Advisors, в скорошна бележка до инвеститорите.
 
„Въпреки че няколко показателя за капитулация (напр. настроения) показват, че най-лошото е зад гърба ни, ние сме предпазливи, че ще видим още един крак по-ниско, тъй като потенциалният растеж на печалбите става по-реалистичен“, предупреди тя.
 
„Въпреки това, за инвеститори, които разполагат с пари встрани, се препоръчва постепенно добавяне, докато навигираме през дъното на тази мечка. Особено в онези области, които може вече да са достигнали пиков песимизъм и вече са видели, че прогнозите за печалбите се коригират съответно (напр. малка и средна капитализация), добави Хорнеман.
 
„Ако започнем да виждаме сериозно преобръщане на инфлацията, знаете ли, наречете го с две, три, може би и четири показания на инфлацията по-ниски, тогава наистина можем да видим, знаете ли, че Фед сериозно започва не само да се движи по-плавно темпо, но може би подкрепете пауза или така. И тогава смятаме, че акциите и пазарите като цяло ще поддържат по-голямо или по-устойчиво рали. Тогава може да започнете да виждате как растежът на пазара наистина се засилва. Така че бихме казали сега, дефанзивно ориентиран и наклонен“, каза тя.
 
„Но ако постепенно започнем да наслояваме част от този растеж като щанга или допълнение към вашето защитно позициониране през идните месеци, това наистина сглобява хубаво портфолио, което може да бъде създадено добре, когато навлезем в последната половина на тази година в 2023 г.“, каза тя.
 
Връщане към юнските дъна и дори по-ниско е възможно, казва Майк Уилсън, капиталов стратег в Morgan Stanley.
 
„Смятаме, че спадовете през юни са уязвими на ниво индекс“, каза Уилсън пред Yahoo Finance Live в петък. „Ние наистина смятаме, че тези юнски дъна ще бъдат извадени от нивото на индекса. Но на нивото на акциите вероятно има много акции, които вече са достигнали дъното при това дъно през юни и това е името на играта - ние се опитваме да изберем правилните места."
 
Уилсън каза още: „Това, което бих предложил на слушателите, е да изчакате този повторен тест някъде през есента, докато числата падат и докато преминаваме през старите дъна, към 3500 може би [на S&P 500] . Това е мястото, където започвате да натрупвате. Тъй като това следващо дъно ще бъде по-устойчивото, което смятаме, че може да доведе до наистина следващия бичи пазар, който може да бъде още през следващата година."
 
Ще разберат ли инвеститорите, когато видят истинска капитулация?
 
„Имайте предвид, че последната част от тези мечи пазари обикновено е най-злобната, защото най-накрая получавате онази капитулация, която наистина все още не сте виждали“, каза Уилсън.
 
„Видяхме някои продажби, разбира се, през пролетта. Хората бяха някак мечи, но не видяхме истински страх. Виждали сме хора някак по-възбудени - и раздразнителни от загубата на пари. Но не наистина страшно. И мисля, че това все още предстои", добави той.
 
Капитулацията се случва, когато спрем да питаме за това, Стев Сосник, главен стратег в Interactive Brokers, каза наскоро пред Yahoo Finance Live.
 
„Не сме се отказали от всякаква надежда“, отбеляза Сосник, тъй като хората все още питат кога е време да купуват акции.
 
„Истинската капитулация се случва, когато хората кажат: „О, Боже. Дори не… не ми говори повече за това“, казва той.