Доларът с леко повишение; Доходността на облигациите и Пауъл на фокус

Последно обновена: 14.01.2021
Доларът отбеляза леко повишение днес продължавайки скорочният си скок от близо тригодишните минимуми на фона на по-високата доходност на американските държавни облигации, очакванията за попвече стимули , а от там и по-голяма инфлация и по – бързо спиране на програмите на ФЕД.

Доларът се повиши през последните няколко дни, тъй като перспективата за повече стимули, до голяма степен финансирани от заеми  натежава върху американските държавни облигации, изпращайки референтната доходност на държавните облигации над 1% за първи път от март.

Друг фактор, който подкрепя долара в последно време са скорошните опасения, че Федералният резерв може да намали паричната си подкрепа по-рано, отколкото се очакваше първоначално, когато икономиката се възстанови.

Председателят Джеръм Пауъл трябва да говори около 19:30 ч. и тази реч ще бъде анализирана за да се търсят сигнали кога може и ще действа ФЕД със спирането или ограничаването на програмите си за вливане на ликвидност и изкупуване на облигации.

Много анализатори обаче очакват отскачането на валутата да бъде временно и в по-дългосрочен план повечето стимули в САЩ да подкрепят настроенията за риск, претегляйки зелените пари в посока понижение, които традиционно се считат за сигурно убежище.