Джим Креймър през юни каза, че „ акциите на Meta нямат къде да отидат, освен да се покачат" сега съжалява

Последно обновена: 31.10.2022
Джим Креймър предположи по-рано тази година, че акциите на майката на Facebook Meta ще се повишат. Днес той каза, че съжалява.
 
Много съжалявам.
 
В началото на юни колоритният водещ на Mad Money на CNBC каза на инвеститорите, че акциите на Meta „нямат къде другаде да отидат, освен да се покачат“.
 
Днес той се извини за лошото си решение след съобщението за тримесечните печалби на Meta в сряда вечерта, което доведе до разочароващи тримесечни перспективи за приходите. В четвъртък акциите на Meta паднаха с 25%, най-големият им еднодневен спад от февруари. Акциите вече се търгуват с понижение от 70% тази година.
 
„Направих грешка тук. Сгреших. Доверих се на този мениджърски екип. Това беше непрепоръчително“, каза Креймър с мрачен тон пред CNBC.
 
Morgan Stanley понижи рейтинга на акциите на Meta за първи път в четвъртък, както направиха Cowen и KeyBanc Capital Markets. Анализаторите на Morgan Stanley заявиха, че очакват свободният паричен поток на компанията да спадне с 60% през 2023 г. и намалиха целевата си цена почти наполовина.
 
Като собственик на Facebook и Instagram, МЕТА остава лидер в социалните медии. Но под ръководството на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, компанията инвестира огромни количества време, енергия и пари в метавселената, вселена на виртуална реалност, за която се предупреждава, че може да отнеме години, за да се изплати, ако приемем, че някога се случи.
 
Метавселената на Meta не е добра

Палмър Луки, основател на производителя на VR слушалки Oculus, който тогава Facebook придоби през 2014 г., е сред много наблюдатели в индустрията, които не са впечатлени от основното предложение на компанията за метавселена, Horizon Worlds. „Не мисля, че това е добър продукт… Не е добър, не е забавен“, каза той тази седмица на конференцията Tech Live на Wall Street Journal, оприличавайки го на хоби за „проектна кола“, от което човек в крайна сметка губи пари след значителни инвестиции . (Luckey беше изгонен от Facebook няколко години след като придоби стартъпа му.)
 
Дори служителите на Meta, работещи директно по проекта, изглежда не мислят много за това, като един отбелязва във вътрешни документи: „Един празен свят е тъжен свят“. При липса на почти достатъчно потребители, компанията по-рано тази година обяви „блокиране на качеството“ – без стартиране на нови функции – за справяне с грешки и оплаквания.
 
И все пак Meta инвестира 10 милиарда долара в метавселената миналата година и планира да вложи подобна сума в нея тази година. Тъй като други имоти на компанията също са изправени пред предизвикателства – Facebook и Instagram са изправени пред силни насрещни рекламни ветрове и сериозна конкуренция от страна на TikTok – не е чудно, че много инвеститори губят вяра.