Джеръми Сийгъл: данните за инфлация подсказват за корекция на пазарите на акции.

Последно обновена: 22.11.2021
Дългосрочният пазарен бик Джеръми Сийгъл очаква сериозна корекция надолу на американските борсови индекси, което не е обвързано с рисковете от скок на новите случаи на Covid-19, пише CNBC.
 
„Ако Фед внезапно стане по-твърд в политиката си, не съм сигурен, че пазарът ще бъде готов за обратен завой, който председателят Джером Пауъл може да предприеме, ако имаме още един лош доклад за инфлацията. Ще дойде корекция“, каза професорът по финанси в Уортън.
 
Индексът на потребителските цени в САЩ нарасна с 6,2% през октомври, съобщи Министерството на труда по-рано този месец. Това отбеляза най-голямата печалба от повече от 30 години.
 
„Като цяло, тъй като Фед не е предприел никакви агресивни действия, парите все още текат към пазара. Фед все още продължава да прави количествено облекчаване", каза Сийгъл.
 
Ако Фед сигнализира за по-агресивен подход за ограничаване на нарастващите цени, Сийгъл предупреждава, че може да настъпи корекция.
 
„Все още съм напълно инвестиран, защото, знаете ли, няма алтернатива. Според мен облигациите стават все по-лоши и по-лоши. Парите изчезват с темп на инфлация, която е над 6% и мисля, че се увеличава", посочи Сийгъл.
 
Той очаква покачването на цените да продължи няколко години, като кумулативната инфлация ще достигне 20% до 25%.
 
„Дори и с малко неравности в акциите, трябва да искате да държите реални активи в този сценарий. А акциите са реални активи. Всичко, което в дългосрочен план ще запази стойността си", отбеляза Сийгъл.
 
Той отбелязва, че фонът на инфлацията ще създаде препятствия за високотехнологичните компании в Nasdaq, който е на рекордно високо ниво и надхвърли 16 000 за първи път в петък.
 
„Ако лихвените проценти се повишат, много скъпите акции, които дисконтират паричните потоци в бъдещето ще бъдат засегнати поради механизма за дисконтиране“, добави Сийгъл.