Джеръми Сийгъл: акциите ще скочат с 20% през следващата година, заради спад в инфлацията.

Последно обновена: 23.11.2022
В заседателните зали на компаниите от Fortune 500, в луксозните барове на Уолстрийт и в залите на бизнес училищата в цялата страна има постоянен дебат относно „какво следва?“ какви са очакванията за инфлация през следващата година?
 
През последните месеци много анализатори заявиха, че бичът на главоломно високите потребителски цени е към своя край. Но отделна група от подобни опитни икономически умове вярва, че историята ни казва, че инфлацията няма да бъде толкова лесно укротена.
 
Аргументите, направени от професор Джереми Сийгъл от Уортън и мениджъра на хедж фонд милиардер Бил Акман през изминалата седмица, са пример за тези противоположни идеи.
 
Сийгъл каза в понеделник, че очаква, че шестте повишения на лихвените проценти от Фед тази година вече са намалили инфлацията, а данните просто все още не го показват.
 
„Мисля, че по същество 90% от нашата инфлация е изчезнала“, каза той пред CNBC, посочвайки като доказателство забавящия се пазар на жилища.
 
Но Бил Акман, основателят и главен изпълнителен директор на Pershing Square Capital, каза миналата седмица, че според него инфлацията далеч не е под контрол.
 
„Смятаме, че инфлацията ще бъде структурно по-висока в бъдеще, отколкото е била в исторически план“, каза той, смятайки, че тенденции като деглобализацията и прехода към чиста енергия ще доведат до устойчиви увеличения на разходите.
 
Акман и Сийгъл са двама играчи в тежка категория в дебата за високата инфлация. Ето един поглед към техните аргументи.
Структурна инфлация на Акман и капиталов риск
 
Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (CPI) нарасна със 7,7% спрямо предходната година през октомври. Въпреки че това е доста под пика от 9,1%, наблюдаван през юни, това е далеч от целевата лихва от 2% на Фед.
 
Много икономисти и бизнес лидери твърдят, че дори след агресивното повишаване на лихвените проценти тази година, Федералният резерв трябва да свърши много работа, за да постави инфлацията наистина под контрол. И Бил Акман вярва, че може изобщо да не успеят да достигнат 2%.
 
„Не вярваме, че е вероятно Федералният резерв да успее да върне инфлацията до някакво постоянно ниво от 2%“, каза той пред инвеститорите миналата седмица.
 
Хедж фондиращият обясни, че има дългосрочни структурни промени в глобалната икономика като повишаване на заплатите, преход към чиста енергия и деглобализация, които ще увеличат разходите на компаниите и ще поддържат инфлацията висока през следващите години.
 
По-специално, Акман твърди, че on-shoring - преместването на предишни чуждестранни бизнес операции обратно в САЩ - може да повиши разходите за труд и материали за САЩ. компании и инфлацията.
 
„В крайна сметка ще трябва да приемем по-високо ниво на инфлация, което е свързано с деглобализацията“, каза той. „Ние силно вярваме в тезата, че много повече бизнес ще се приближи до дома и е по-скъпо да се прави бизнес тук.“
 
Поради тези дългосрочни структурни промени, които ще изострят инфлацията, Акман вярва, че Фед ще трябва да се придържа към своите оръжия с повишаване на лихвените проценти. Но той обясни, че тези повишаващи се лихви ще послужат само за повишаване на дългосрочните лихвени проценти по облигациите, което е „риск за акциите“.
Дефлация на Siegel и скок на акциите
 
Сийгъл и по-склонни икономисти като него твърдят, че най-лошото от инфлацията вече е отминало.
 
Те посочват факта, че цените на жилищата съставляват приблизително една трета от CPI, един от най-често срещаните измерители на инфлацията, и отбелязват, че жилищният пазар вече се забавя.
 
Цените на жилищата са спаднали с 5% или повече от преди година, а молбите за закупуване на ипотечни кредити са намалели с 41% през същия период.
 
Сийгъл казва, че Федералният резерв е пренебрегнал болния пазар на жилища, защото те разглеждат остарели данни за CPI, които измерват промените в цените на жилищата със закъснение.
 
„Искам да кажа, че жилищата са намалели, но начинът, по който правителството го изчислява, е толкова изостанал, че ще продължи да показва увеличения“, обясни той.
 
Професорът от Wharton твърди, че новите данни през следващите месеци, включително индексът на цените на жилищата на Case-Shiller, ще започнат правилно да илюстрират дефлацията, идваща от жилищния пазар, което ще накара Фед да спре повишаването на лихвените проценти.
 
„На Фед отне твърде много време да го разберат и все още не са разбрали, че инфлацията по същество е приключила, но ще го направят и мисля, че ще го разберат може би много късно тази година или началото на следващата година, ", каза той. „И мисля, че веднага щом го получат, ще видите голямо увеличение на цените на акциите."
 
Сийгъл вярва, че когато Фед осъзнае, че инфлацията изчезва и реши да спре повишаването на лихвите или дори да ги намали, това ще предизвика ръст от 15% до 20% в S&P 500.