Джефри Гундлах: Кривата на доходност вече не дава сигнал за притеснения за краткосрочните рискове

Последно обновена: 13.01.2022
Готови ли са акциите да се откъснат от това скалисто начало до 2022 г.?

S&P 500 SPX, +0,28% прекъсна серия от загуби от последните пет сесии във вторник, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обеща, че централната банка ще използва своите „инструменти“, за да овладее инфлацията, без да навреди на икономиката. А фючърсите на акции се покачват, дори след данни, показващи най-бързото годишно покачване на инфлацията от 1982 г., която достигна 7%

Отскокът от дъната все още не е потвърден. „Отскоците от нивата на свръхпродаденост обикновено са трудни и бързи, а вчерашното 150-точково обръщане в рамките на деня определено се счита за трудно и бързо“, отбеляза Джани Зиединс от блога на CrackedMarket. „Според него,  третият отскок е истинската сделка, което означава, че можем да видим няколко теста на минимално достигнатите нива, преди да кажем, че всичко това е реален отскок.“

 „Джей Пауъл, повтаря формулата за 2018 г.: прекратяване на QE и повишаване на официалните краткосрочни лихвени проценти“, каза Гундлах в уебкаст към клиенти, който беше туитиран на живо късно във вторник. Той каза, че „все още не предвижда рецесия“, но вижда, че този натиск се увеличава.

Той каза, че кривата на доходност ребгистрира „доста мощно сплескване“ и „приближава точката, която сигнализира за икономическо отслабване. На този етап кривата на доходността вече не изпраща тревожен сигнал, казва Гундлах. Вместо това сигнализира на инвеститорите да наострят внимание, каза той.

Гундлах показа диаграма, която показва „свободното падане“ на настроенията на потребителите, което „изглежда донякъде рецесионно“. Според него покачването на цените на колите може да бъде един от виновниците, тъй като цените са се покачили толкова много, „хората не смятат, че е подходящ момент да си купят кола, ако могат да намерят такава“. Този скок в цените дори направи възможно да се правят пари чрез обръщане и продажба, каза той.

Рекс Нътинг: Ето откъде дойде инфлацията през 2021 г

Мениджър на фонда Кати Ууд. главният изпълнителен директор на ARK Invest предупреди за „кървава баня“ на пазарите на употребявани и нови автомобили.

The money manager каза, че пазарът на жилища се стимулира от ниските доставки и трябва да остане подкрепен, при условие че лихвите по ипотечните кредити са ниски. Той е неутрален по отношение на златото и вижда, че доларът продължава да отслабва.

Американските акции са скъпи в сравнение с акциите почти навсякъде другаде, каза Гундлах, като посочи, че европейските пазари, които са негов фаворит през 2021 г., изглеждат отново добре за 2022 г.
 
Данните през декември и потребителските цени са се повишили с 0,5% за месеца и 7% на годишна база, като и двете цифри са по-силни от прогнозите. Очакват се следващите икономически данни.

19-годишен германец каза, че е успял да хакне 13 Tesla TSLA, +3,93% превозни средства по целия свят чрез софтуерен дефект, който му позволява да стартира колите, да отключва врати и прозорци и да деактивира системите за сигурност.

В петък ще отбележи началото на сезона на печалбите, като банките - включително Citigroup C, +0,25%, JPMorgan JPM, +0,57%, Wells Fargo WFC, +0,61% и BlackRock BLK, -0,35% - трябва да докладват своите резултати за четвъртото тримесечие.

ГрафикаКъде повишаването на реалната доходност започва да вреди на инвеститорите в акции? Екип от стратези в UBS, воден от Bhanu Baweja, каза, че когато доходността се повиши с повече от 40 базисни точки за три месеца, „въздействието върху пазара става съществено и става нелинейно“.

„Това е диапазонът, който считаме за грубия праг на реалната болка за пазара. Постепенно покачване на реалната доходност с 10 bp от тук причинява
пазарът ще спадне с около 0,8%, при други равни условия. Но какво ще стане, ако друго нещата не са равни? Повишаването на PMI с 5,2 пункта ще отрече удара към пазар от 50 б.п. на реалната доходност“, казаха стратезите в бележка до клиентите.