CrowdFunding: Споделено инвестиране. Най-новата мода в инвестирането в имоти

Последно обновена: 23.12.2020

Споделеното финансиране (crowdfunding) се основава на концепцията, че група инвеститори финансират даден проект всеки със своите желани до размер капитали и след реализацията на проекта всеки получава обратно инвестираната сума и част от печалбата в зависимост от неговия процент на финансиране на проекта. Ако печалбата от проекта е 100 000 лева и сме инвестирали 10% от целия проект, ще получим обратно цялата си инвестиция +  10% от 100 000 те хиляди лева или 10 000 лева.

Полезността на подобен начин на набиране на капитал е главно във факта, че не всеки може да реализира даден проект, заради ограничените си по размер парични средства, време, познания или неопитност, но група от хора могат да го направят обединявайки своите капитали до размер необходим  за стартиране на инвестиционния проект.

Тук ще разгледаме споделеното финансиране в имоти, което преобръща инвестициите в недвижима собственост.

Heдвижимитe имoти пocĸъпвaт. И мoжe би иcĸaтe и Виe дa ce вĸлючитe в тoзи тpeнд и дa ce oблaгoдeтeлcтвaтe oт нeгo. Moжe би oбaчe Ви пpитecнявa тoвa, чe cтe зaĸъcнeли, че нямате времето , че Ви липсват познания в строителството. Или пъĸ, чe cпecтявaниятa ви нe ca дocтaтъчни, зa дa построите имот и да го продадете или да ĸyпитe имoт. Или пpocтo нямa пoдxoдящ имoт в жeлaнaтa oт вac лoĸaция. Или пък имате средства за инвестиране в недвижими имоти, но искате да диверсифицирате собствеността си и да започнете от фазата на строителството им, където е големият марж на печалбите. Hямa пpoблeми - вeчe имa мнoгo и нaй-paзнooбpaзни нaчини дa ce oблaгoдeтeлcтвaтe oт pъcтa в цeнитe нa имoтитe или да се станете строителен предприемач дори ако разполагате с 5000 лева за инвестиции.

B cpeдa нa пoвишeн интepec ĸъм нeдвижимитe имoти, ĸaĸвитo бяxa пocлeднитe няĸoлĸo гoдини, нaпълнo лoгичнo ce пoвиши и пpeдлaгaнeтo нa "нecтaндapтни фopми" зa инвecтиpaнe в имoти. Cpeд тяx ca плaтфopмитe зa "cпoдeлeнo финaнcиpaнe".

Πocpeдcтвoм cвoитe пpилoжeния тoзи poд плaтфopми дaвaт възмoжнocт нa инвecтитopитe пo eдин нoв нaчин дa нacoчвaт cpeдcтвaтa cи ĸъм пaзapa, дopи и пpи липca нa дocтaтъчeн пo oбeм cpeдcтвa, зa дa ĸyпят имoт.

Индустрията на споделеното финансиране е относително нова в Европа. И макар термини като „споделени инвестиции“ и „споделено финансиране“ да са често употребявани в съвременния ни начин на живот, все още те нямат ясна и точна дефиниция, както и правна регламентация.

И въпреки това индустрията на алтернативното финансиране се развива с много бързи темпове.
Благодарение на тази индустрия, много добри идеи получават публичност и достъп до по-значителни капитали, когато това е необходимо.

Успехът на един проект, оставен на публичната оценка, до голяма степен зависи от това до колко неговият създател е убеден в идеята си. До каква степен той е склонен да се изправи пред широката публика и да отстоява възгледите си, като в същото време преодолява много трудности и отговаря на критиките.

В среда на голяма конкуренция успяват само истински добрите продукти и идеи, представени по добър начин пред инвеститорите и с цялостна концепция за развитие на бизнеса.

Тълпата се отличава със способността си много правилно да предусеща добрите проекти, които ще се изкачат на върха. Тя също така е много добра в саморегулацията, като бързо разкрива и наказва „измамниците“ или „некоректните“ сред тях.
 
Споделеното финансиране дава достъп на капиталистите до много и най-различни идеи, включително и такива на развиващите се пазари, където има много нови възможности.

Краудфъндингът е практика за споделено финансиране на даден проект или начинание чрез привличане на парични средства от голям брой хора, организирани през интернет. Сделките обикновено се провеждат на защитена уеб-базирана платформа.

Моделът на този вид финансиране се подхранва от три типа участници: Инициаторът на проекта, който предлага идеята и / или финансирания проект; Физически лица или групи, които подкрепят този проект; и Модератор (на "платформата"), който свързва двете страни.

Краудфъндингът за недвижими имоти се описва като онлайн обединяване на средства от частни лица за подкрепа на проекти, а в случая проектът е свързан с активи - недвижими имоти.
Топ 5 Предимства на Споделеното Финансиране

  • Оптимизиране на процеса на финансиране - 100% онлайн подход. Можете да разгледате и изпълните транзакция по лесен и удобен начин.

  • Пропорционална Доходност - без значение дали участвате с 2000 евро или 200 000 евро, доходността се отразява от общата възвръщаемост на проекта.

  • Достъп до Цялата Информация - имате цялата информация, необходима да се направи инвестиционно решение - обобщена и структурирана. Ние гарантираме, че цялата информация.

  • Сравнение - Когато преглеждате инвестиционните възможности на платформата, можете да видите дали други хора вече са финансирали даден проект. Вместо да се чудите дали трябва да се доверите на инстинкта си за конкретен имот, получавате оценката на други, които вече са потвърдили участие. В този смисъл успешното набиране на финансиране на проект чрез краудфъндинг потвърждава логиката му, и обратно – сигнализира, че проектът може да не е подходящ.

  • Диверсификация на риска – избирате от голям брой различни проекти и имате възможност да диверсифицирате риска на Вашите инвестиции.
Ако искате да се запознаете с една от най-добрите платформи за споделено инвестиране в недвижими имоти разгледайте проектите , които се предлагат за финансиране.