Борсовите бикове вече приемат мрачното икономическо послание на Фед

Последно обновена: 22.09.2022
Отне повече време, отколкото трябваше, но борсовите търговци най-накрая се вслушаха в последното съобщение на Федералния резерв, че: Битката с инфлацията ще причини истинска икономическа болка.
 
Индексите се понижиха вчера, след като Джером Пауъл даде да се разбере, че централната банка ще продължи да повишава рязко лихвите - докато не видят признаци, че ценовият натиск намалява. Това е процес, който няма да бъде „безболезнен“ за пазара на труда и жилищния пазар, предупреди шефът на Фед.
 
ФЕД става много по агресивен в повишаването на лихвите спрямо очакванията на инвеститорите, което означава, че пазарите на акции ще акумулират още малко болка, или казано  ще се понижат.
 
Борсовите индекси завършиха с понижение от 1,7% по-ниско в най-лошия си ден от Фед от януари 2021 г., затваряйки с повече от 20% под рекорда си от януари.
 
„Пауъл казва, че световната икономика ще се забави и Фед ще направи всичко възможно това да се случи по-рано, отколкото по-късно“, каза Виктория Грийн от G Squared Private Wealth.
 
Инвеститорите сега ще трябва да се борят със заплахата от повишаване на Фед до нива, по-високи от очакваното преди. В същото време потенциалните купувачи на спад (при спад на пазарите) може да се утешат с идеята, че Федералният резерв прилага най-твърдото лекарство от този цикъл по-рано от очакваното и може да започне и най-лошото вече да е преминала и вече да започнат да очакват следващия цикъл – понижаване на лихвите през следващата година. Това може да помогне да се обясни турбуленцията на пазара.
„Изглежда, че пазарът се бори с възможността за по-високи лихвени проценти в края на годината, от една страна, и вероятно по-голямата част от цикъла на повишаване на лихвените проценти да се извърши по-рано, от друга страна“,
 
Политиците разкриха нови прогнози, че лихвите ще достигнат 4,4% до края на тази година и 4,6% през 2023 г., което е по-невероятна промяна в така наречената точкова графика от очакваното. Отвъд това се очаква лихвите да се понижат до 3,9% през 2024 г. и 2,9% през 2025 г., показват техните прогнози.
 
Актуализираните прогнози предполагат, че Фед се стреми към „по-остър, по-кратък“ цикъл, който в крайна сметка ще забави икономическия растеж в замяна на охлаждане на инфлацията, според Кати Джоунс от Charles Schwab. Това е рецепта за още по-дълбоко обърната крива на доходност, тъй като инвеститорите се тълпят към по-дългосрочни държавни облигации, докато по-рисковите ъгли на пазара ще се поколебаят.
 
„Това трябва да е отрицателно за рисковите активи като цяло“, каза Джоунс, главен стратег на фирмата с фиксиран доход.