Биткойнът скочи над $23 000, ще продължи ли възхода си след повишаването на лихвения процент от Фед

Последно обновена: 01.08.2022
Биткойн се повиши над $23 000, след като акциите се повишиха, след като Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти, но предполага, че темпът на повишения може да се забави.
 
Криптовалутите са доста свързани с американските акции, по-специално Nasdaq, който в сряда скочи с 4%.
 
Биткойн се търгува за $23 740,00 около 16:00 часа.
 
Други цифрови монети също се повишиха. Етерът беше с около 8,43% по-висок до $1722,23, установи CoinMetrics.
 
В сряда Фед повиши своя референтен лихвен процент с 0,75 процентни пункта, тъй като се стреми да се бори с необузданата инфлация, без да тласка икономиката в рецесия. Но председателят на централната банка Джером Пауъл предположи, че темпът на повишаване на лихвените проценти може да се забави, което предизвика рали на акциите в сряда, което се отрази на европейската и азиатската търговия в четвъртък.
 
„Заключението на срещата на Фед в сряда отваря летен прозорец за рали за облекчаване на биткойн, като се има предвид, че сега имаме два месеца до следващото обсъждане на политиците относно паричната политика“.
 
Биткойнът се опитва да организира устойчиво рали след няколко неуспешни опита този месец. Най-голямата криптовалута в света се търгува в диапазона между $20 000 до малко над $24 000 от средата на юни след брутален срив тази година, който изтри 50% от стойността й.
 
„Следващите 24 часа ще бъдат истински тест за преоткритата устойчивост на Биткойн, след като той вдигна рамене пред звездните данни за инфлацията в САЩ този месец и не трепна, когато Tesla обяви, че е продала по-голямата част от своите BTC (биткойни) притежания“, Тренчев казах.
 
Tesla каза миналата седмица, че е продала 75% от своите биткойн притежания.
 
Пазарът на криптовалута беше ударен тази година с милиарди долари, които бяха изтрити, тъй като макроикономическите проблеми взеха своето и компаниите се сринаха. Два забележителни примера са платформата за крипто кредитиране Celsius и хедж фондът Three Arrows Capital, които обявиха фалит и събориха много инвеститори.
 
Играчи на крипто пазара, които по-рано говориха с CNBC, казаха, че не са сигурни дали разтърсването и намаляването на задлъжнялостта вече са приключили.