Биткойнът достигна нов рекорд от 37 700 долара. Манията продължава.

Последно обновена: 07.01.2021
Пазарната стойност на криптовалутите надхвърля $ 1 трилион за първи път.

  • Биткойнът разби $ 37 700, достигайки нов рекорд в четвъртък, а  масовото рали на криптовалутата продължава.
  • Криптовалутата е нараснала с около 29% от началото на 2021 г., а през последните 12 месеца се е повишила с над 380%.
  • Стойността на целия пазар на криптовалути, който се състои от биткойни и други дигитални валути като ether и tether за първи път надмина 1 трилион долара.
Повишението на биткойните се дължи на редица фактори, включително повече покупки от големи институционални инвеститори. Високопрофилни инвеститори като Пол Тудор Джоунс например купуват биткойн.

Много биткойн бикове казват, че криптовалутата е подобна на „дигиталното злато“, потенциален актив като безопасно убежище и хедж срещу инфлацията. В скорошни  изследвания  JPMorgan заяви, че биткойнът може да достигне $ 146 000 в дългосрочен план, тъй като се конкурира със златото като „алтернативна“ валута. Стратегите на инвестиционната банка отбелязват, че биткойнът ще трябва да стане значително по-малко волатилен, за да достигне тази цена обаче. Биткойн е известен с големите си  колебания на цените.

Идеята за биткойн като хедж срещу инфлацията продължава да набира пара, докато правителствата по целия свят започват мащабни програми за фискални стимули. Анализаторите твърдят, че това може да доведе до скок на инфлацията.

Крипто валутите привлякоха вниманието на мениджърите на активи, които искат да диверсифицират още повече от своите активи с обежища за инфлация и риск, а това са  криптовалута или злато с цел хедж на инфлацията и геополитическите рискове.

Голям брой инвеститори на дребно също се присъединиха наскоро към манията, страхувайки се да пропуснат възможностите да получат лесна и бърза печалба .

Но някои критици на биткойн - като Дейвид Розенберг, икономист и стратег в Rosenberg Research - наричат ​​биткойна балон.
„Параболичният ход в биткойните за толкова кратък период от време е изключително ненормален“, каза Розенберг пред CNBC по-рано този месец.