Big Short Майкъл Бъри залага на срив на фондовия пазар

Последно обновена: 03.02.2023
Легендарният инвеститор изтри акаунта си в Twitter, след като призова инвеститорите да продават акции.
 
Негов автор е Майкъл Бъри, основателят на хедж фонда Scion Asset Management. Бъри е известен със залога си за срива на жилищния пазар в САЩ, който доведе до финансовата криза през 2008 г.
 
Този финансов срив направи Бъри легенда. Това го направи пример за подражание напук на стандартните практики във финансите.
 
Филмът от 2015 г. „The Big Short“ описва как инвеститорът, който няма особен опит в областта на финансите и недвижимите имоти, разбира, че секторът се е превърнал в пясъчен замък. Финансисти и банкери бяха създали екзотични продукти, базирани на ипотеки, издадени на финансово крехки домакинства и кредитополучатели с лош кредит.
 
Той реши да се обзаложи, че пазарът на високорискови ипотечни кредити ще се срине - оттук и името " Big Short ". Историята го доказа прав. Този ход превърна Бъри в нещо като оракул на Уолстрийт.
 
Загадъчното съобщение: „Продай“

През последните месеци той предупреди за рецесия на белите якички. И той се оказа прав.
 
След бума на технологичния сектор по време на двугодишното блокиране на COVID-19, технологичните компании миналата година съкратиха близо 100 000 работни места, за да се приспособят към новите икономически условия.
 
Вълните от съкращения на работни места продължиха в началото на 2023 г. с 10 000 в Microsoft и 12 000 в Google. Като цяло технологичният сектор е премахнал 85 207 работни места от януари, според фирмата за данни Layoffs.fyi.
 
Бъри също наскоро направи ужасна прогноза, че икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия тази година, независимо как се дефинира думата рецесия. Икономистите очакват рецесия, но някои от тях смятат, че тя няма да бъде твърде тежка.
 
Което ни връща към посланието, което Бъри току-що изпрати до инвеститорите, послание в съответствие с неговия песимизъм в началото на годината.
 
„Продавам“, написа финансистът на 31 януари в своя Twitter акаунт. Той не каза нищо повече. Инвеститорът е свикнал със загадъчни съобщения.
 
Бъри също изтри акаунта си, оставяйки потребителите да гадаят какво е имал предвид под „продавам“. Съобщението му дойде ден преди решението на Федералния резерв за паричната политика относно лихвените проценти.
 
Федералният резерв реши да увеличи лихвения процент по федералните фондове с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до диапазон от 4,5% до 4,75%, най-високото ниво от 2008 г. насам. Централната банка каза също, че ще са необходими още увеличения, за да се доближи инфлацията и по-последователно към целта си от 2%.
 
Това увеличение, по-малко от предишните, изглежда предполагаше, че централната банка се чувства добре позиционирана в борбата си срещу инфлацията.
 
Противно на съвета на Бъри, инвеститорите не продаваха. Точно обратното, тъй като индексът S&P 500 приключи деня с ръст от  повече от 1%.
 
S&P 500 току-що приключи януари с ръст от 6,2%, което е най-доброто начало на годината от 2019 г. насам, докато Nasdaq 100 скочи с близо 11% за най-добрия си януари от 2001 г. насам.
 
Крах на фондовия пазар

Но дебатът „купувай или продавай“ продължава в социалните мрежи, където много инвеститори често следят за някоя от забележките на Бъри, за да помогнат при насочването на техните инвестиционни стратегии. Някои инвеститори и любители трейдъри са озадачени от предчувствието на инвеститора, което сякаш подсказваше, че фондовият пазар ще се срине.
 
„Майкъл Бъри обикновено не пропуска“, коментира един потребител на Twitter. „Имайте предвид, че той започна да съкращава пазара на високорисковите ипотечни кредити през 2005 г. и балонът на пазара на жилища се спука през 2007 г., което доведе до глобалната финансова криза.“