Бичият пазар е към края си? Какво може да очакваме през 2022 година?

Последно обновена: 25.11.2021
Забавя ли движението си фондовия пазар? Инвеститорите трябва да се подготвят за променящ се пейзаж, белязан от по-ниска възвръщаемост и повишени рискове.

Като част от прогнозата си за фондовия пазар през 2022 г., T. Rowe Price отбелязва, трябва да се очаква възвръщаемостта на инвестициите да бъде по-ниска в средносрочен план, отколкото през последните години. Тъй като ветровете, които подкрепиха глобалните икономики по време на възстановяването на пандемията, вероятно ще избледнеят, и тези, които спестяват може да предприемат  няколко стъпки, за да преодолеят потенциалния спад на възвръщаемостта на инвестициите, включително добавяне на повече ориентирани към растеж активи към своите портфейли, според доклада на Т. Роу Прайс.

Защо инвеститорите могат да очакват по-ниска доходност.

Въпреки икономическите сътресения, предизвикани от пандемията COVID-19, фондовият пазар се покачи до нови висоти след масовата разпродажба през март 2020 г. S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq Composite се изкачиха до най-високите си стойности през 2021 г. на фона на разпространението на ваксини и повишената икономическа активност.

Неотдавнашният ръст на фондовия пазар идва след най-дългия бичи пазар в историята, който се простира от 2009 до 2020 г. От 2009 г. насам S&P 500 отчете само една губеща година за обща възвръщаемост (2018 г.). Всъщност индексът е публикувал обща годишна възвръщаемост от повече от 15% за седем от тези 12 години. Индексът, който проследява представянето на 500 големи публични компании, е нараснал с повече от 25% през 2021 г.
Но T. Rowe Price прогнозира по-малко стабилна възвръщаемост в бъдеще.

„Вярваме, че средносрочната възвръщаемост ще бъде по-ниска от тази, наблюдавана в предишни периоди – в някои случаи значително по-ниска.

Фирмата за финансови услуги първо посочва пазарите с фиксиран доход и почти исторически ниските лихвени проценти. Тъй като лихвените проценти и доходността се очаква да се повишат, Т. Роу Прайс казва, че общата възвръщаемост за много видове облигации може да бъде отрицателно повлияна.
 
Що се отнася до пазарите на акции, повишените оценки могат да компенсират „положителната перспектива за растеж на печалбите“, пише фирмата.

„В резултат на това очакваме възвръщаемостта на много големи пазари като САЩ да бъде ограничена в сравнение с най-новата история“, добави той. „Докато оценките в различните класове активи варират и някои активи са атрактивно оценени, оценките на повечето активи са повишени при тези мерки.“

И накрая, Т. Роу Прайс посочва няколко риска, пред които са изправени пазарите, включително инфлацията. Докато фискалните стимули, растежът на печалбите и икономическата активност спомогнаха за възстановяването на пандемията, опасенията от инфлация продължават. През октомври индексът на потребителските цени за всички градски потребители нарасна с 6,2% в сравнение с 12 месеца по-рано, най-голямото увеличение от 1990 г.
Рисковете се простират отвъд пазарите в САЩ. Т. Роу Прайс отбелязва, че Китай е изправен пред прекъсвания на веригата за доставки и нарастващи цени на суровините. На други места вирусните мутации и предизвикателствата при въвеждането на ваксини също могат да попречат на възвръщаемостта на инвестициите.

„Докато световната икономика е подкрепена от период на изключителна ликвидност, движена от фискални и монетарни стимули, тези ветрове вероятно ще избледнеят, тъй като централните банки започнат да провеждат по-умерени политики“, се казва в доклада. „Въпреки че тези условия може да не се материализират като значителни пречки за растеж, ние вярваме, че те допринасят за по-малко убедителен профил риск/възнаграждение в бъдеще. Инвеститорите за пенсиониране ще трябва да бъдат съответно позиционирани."