ARK стартира ETF в компании за космически изследвания  и космически пътувания

Последно обновена: 17.01.2021
ARKX ще се превърне в 8-мия ETF от семейството на най-успешните и доходни ЕТФ-и на ARK

ETF - е борсово търгуван фонд. Фонд, в който портфейл има десетки компании със  зададен профил. Т. е когато се купуват акции на ETF, все едно купувате вместо една компания десетки компании, ветрило от акции.

Според  надзорния орган на финансовите пазари в САЩ -  SEC, ARK Invest планира да добави ARK Space Exploration ETF (ARKX) към съществуващия си пакет от 7 фонда. Компанията стои зад най- успешните ETF като:  ARK Innovation ETF (ARKK) и ARK Genomic Revolution ETF (ARKG), като и двата регистрираха повече от 100% през 2020 г.
 
ARK управлява вече активи на стойност над 40 милиарда долара, което я включва в  топ 10 индустрията на ETF. Компанията е постигнала това  благодарение на пет от своите фондове, които постигнаха трицифрена възвращаемост през миналата година, почти нечувано в индустрията.
 
ARKX ще се впише добре в портфолиото от фондове на компанията, които са съсредоточени във все модерни индустрии. Съществуващите ARK ETF са насочени към иновации, финтех, геномика и автономни технологии.
 
Подобно на повечето други ARK ETF, ARKX ще се управлява активно и ще се насочва към компании, които са ангажирани с инвестиционната тема за изследване на космоса и иновации. ARK определя „изследването на космоса“ като водещо за избора на компании.
 
В декларацията ARK казва, че компаниите за изследване на космоса могат да бъдат групирани в четири основни категории:
 
Орбитални аерокосмически компании - компании, които изстрелват, произвеждат, обслужват или експлоатират платформи в орбиталното пространство, включително сателити и ракети носители.
 
Суборбитални аерокосмически компании - компании, които пускат, произвеждат, обслужват или експлоатират платформи в суборбиталното пространство, включително безпилотни летателни апарати, въздушни таксита и електрически авиационни превозни средства.
 
Компании за активни технологиите - компании, които създават технологиите, необходими за успешни космически операции с добавена стойност, включително изкуствен интелект, роботика, 3D печат, съхранение на материали и енергия.
Авиокосмически бенефициенти - компании, които могат да се възползват от аерокосмически дейности, включително селско стопанство, достъп до интернет, глобална система за позициониране (GPS), строителство и изображения.
 
Фондът не е задължително да се накланя към която и да е от тези теми и се очаква окончателното портфолио да съдържа 40 до 55 имена, които са „претеглени според анализите на перспективите“.
 
Няма причина да не вярваме, че ARKX няма да има същия потенциал за успех, както със съществуващите ETF на компанията. Изследователският процес на ARK е доста последователен във всичките му предложения за фондове, като единствената реална разлика е секторът, към който е насочен. Темите, върху които ще се фокусира ARKX, като иновации, роботика, 3D печат и електрически превозни средства, са области, върху които ARK вече се фокусира. Компанията и нейният изследователски екип са добре запознати с избора на победители и бихме очаквал същия шанс за успех за този фонд.
 
Единственото нещо, което е под въпрос все още е времето на старта. В момента пазарите са ужасно скъпи и сме в период на едни от най-разхлабените  парични политики на централните банки, които САЩ и глобалната икономика някога е виждала. Може ли дебютът на или близо до потенциален пазарен връх да бъде лош момент, който да окаже отрицателно въздействие върху възвръщаемостта и да отблъсне инвеститорите от този фонд? Възможно, но това е нещо, което е неконтролируемо.Представяне на фондовете на ARK през 2020 година.