Apple с по-големи приходи и печалби, очаква растежът да се ускори въпреки „симптомите на мекота"

Последно обновена: 31.07.2022
Apple отчете печалби за третото фискално тримесечие, които надминаха очакванията на Уолстрийт за продажби и печалба, но показаха забавящ се растеж за производителя на iPhone.
 
Акциите на Apple поскъпнаха с над 3% при продължителна търговия.
 
Apple не предостави официални насоки за тримесечието. Анализаторите очакваха компанията да даде насоки за четвъртото тримесечие от 1,31 долара печалба на акция и близо 90 милиарда долара продажби.
 
„По отношение на общата перспектива, очакваме приходите да се ускорят през септемврийското тримесечие, въпреки че виждаме някои джобове на мекота“, каза изпълнителният директор на Apple Тим Кук пред Стив Ковач от CNBC.
 
Приходите на Apple са нараснали с 2% през тримесечието, в сравнение с ръст от 36% през същия период на миналата година и над 8% ръст през тримесечието през март. Кук каза, че резултатите са по-добри от очакваното, а финансовият директор Лука Маестри каза, че това е „предизвикателна работна среда“.
 
Производителите на модни продукти и други доставчици на компютри сигнализираха, че има забавяне на търсенето на смартфони и персонални компютри по света, докато потребителите се борят със страховете от рецесията и високата от десетилетия инфлация. Лекият растеж на Apple може да предполага, че индустрията за потребителска електроника – включително лидери като Apple – се насочва към период на бавен или никакъв растеж.
 
Кук каза пред CNBC, че компанията вижда инфлация, но ще продължи да прави инвестиции.
 
„Наистина виждаме инфлация в нашата структура на разходите“, каза Кук. „Виждаме го в неща като логистика и заплати и някои силициеви компоненти и все още наемаме, но го правим съзнателно.“
 
Продажбите на iPhone на Apple надхвърлиха очакванията на Уолстрийт, което предполага, че търсенето на модели iPhone 13 остава силно дори през втората половина от годишния цикъл на пускане на продукта. Apple обикновено пуска нови iPhone през септември и продажбите падат, тъй като клиентите очакват нови модели.
 
Кук каза, че Apple е успяла да привлече клиенти на Android да станат собственици на iPhone през тримесечието.
 
„Имахме рекордно ниво на превключватели и видяхме двуцифрен ръст за клиенти, които са нови за iPhone“, каза Кук.
 
Бизнесът с услуги беше най-бързо развиващият се сегмент за Apple през тримесечието. Тя включва месечни абонаменти, такси за плащане, гаранции, такси за лицензиране на търсене от Google и приходи от iPhone App Store.
 
Услугите са нараснали с над 12% през тримесечието, въпреки че това е спад от 17% ръст, отбелязан през второто тримесечие, и спад от 27% ръст, отчетен през същия период на миналата година.
 
Кук каза, че Apple има 860 милиона текущи платени абонамента, което включва всеки, който се абонира за приложение, продавано в Apple App Store в допълнение към продукти като Apple Music и iCloud.
 
Продажбите на Mac бяха под консенсусните очаквания и паднаха с над 10% на годишна база. Кук каза, че това се дължи на ограниченията в предлагането и силния долар.
 
През април Apple предупреди, че недостигът на части ще удари приходите с между 4 и 8 милиарда долара, а уебсайтът на Apple показа удължени срокове за доставка за много модели Mac през тримесечието. Кук каза, че най-добрият хит е под 4 милиарда долара.
 
Apple също обяви нови модели MacBook Air през юни, които не започнаха да се доставят на клиенти до юли. MacBook Air е най-продаваният компютър на Apple.
 
iPad на Apple се понижи с 2% на годишна база, но надхвърли меките прогнози на Уолстрийт, тъй като таблетите iPad бяха една от продуктовите линии, които анализаторите вярваха, че Apple може да даде приоритет в лицето на недостига на чипове. Кук каза, че спадът на iPad също се дължи на ограниченията в предлагането и силния долар.
 
Другата категория продукти на Apple, която включва слушалки като AirPods, Apple Watches и високоговорители HomePod, отбеляза спад от над 8% на годишна база и не изпълни очакванията на Wall Street.
 
Бизнесът на Apple в Голям Китай, който включва Тайван и Хонконг, е намалял с 1% на годишна база до 14,6 милиарда долара. Кук каза, че този резултат е въпреки големите ограничения на Covid, които навредиха на търсенето.
 
Брутният марж на Apple надхвърли собствената прогноза на компанията от април. Apple отчете 43,26% брутен марж, над диапазона от 42% до 43%, предложен от компанията по-рано тази година.
 
Apple каза, че е похарчила над 28 милиарда долара за обратно изкупуване на акции и дивиденти през тримесечието.