Акциите на Ford скачат, автомобилният гигант потвърждава перспективите си

Последно обновена: 01.08.2022
Ford (F) препотвърди перспективите за 2022 г. и увеличи дивидента на акциите на Ford, след като разби прогнозите за печалбата за второто тримесечие. Силното търсене на коли с двигател с вътрешно горене и нови електрически превозни средства компенсира насрещния вятър на предлагането и инфлацията, каза автомобилният производител.
 
„Ние се придвижваме целенасочено и бързо към най-обещаващия период за растеж в историята на Ford“, каза изпълнителният директор на Ford Джим Фарли.
 
Печалбите на Ford следват поредния ход на Федералния резерв в сряда за укротяване на инфлацията. Федералният резерв повиши лихвените проценти с още 0,75%, което може да направи заемите за автомобили, кредитните карти и жилищните ипотеки по-скъпи.
 
Ford печалби повече от пет пъти
 
Прогнози: Уолстрийт очаква печалбите на Ford да скочат с 244% на годишна база до 45 цента. Общите приходи се наблюдават ръст от 38% до $36,871 милиарда, като печалбите от автомобилния сектор компенсират спада в приходите на Ford Credit.
 
Резултати: Печалбите на Ford скочиха с 423% до 68 цента. Приходите скочиха с 50% до 40,2 милиона долара, водени от "35% увеличение на доставките на едро заедно с благоприятни цени и микс от превозни средства".
 
Автомобилният производител генерира свободен паричен поток от 3,6 милиарда долара. Той ще повиши тримесечния дивидент върху акциите на Ford до 15 цента на акция, спрямо 10 цента.
 
Ford също отчете загуба спрямо пазара на дела си в Rivian (RIVN).
 
Ford приключи тримесечието с 29 милиарда долара в брой и 45 милиарда долара за финансиране на своите EV и други инициативи за растеж. Новият дивидент на Ford трябва да бъде изплатен на 1 септември на регистрираните акционери към 11 август.
 
Липсата на предлагане, а не на търсене вреди широко на продажбите на автомобили. Но продажбите на Ford в САЩ през второто тримесечие нараснаха с 1,8%, противопоставяйки се на двуцифрен спад в индустрията. Продажбите паднаха с 22% в Китай на фона на възраждането на Covid в страната и продължаващите прекъсвания на глобалната верига за доставки.
 
Прогноза: В сряда Ford поддържа насоки за 2022 г. за коригирана печалба преди лихви и лихви от $11,5 милиарда – $12,5 милиарда, което е ръст от 15%-25% спрямо 2021 г. Продължава да предвижда коригиран свободен паричен поток от $5,5 милиарда – $6,5 милиарда. Анкетирани от FactSet анализатори прогнозираха печалбата на Ford от $1,92 на акция през цялата 2022 г., което е увеличение с 21% спрямо миналата година.
 
Прогнозата на Ford предполага 10%-15% ръст в продажбите на превозни средства и продължаващо силно ценообразуване, компенсирано от насрещни ветрове от $4 милиарда в цените на суровините. Сега Ford очаква натиск върху разходите от около 3 милиарда долара за годината, което е с 1 милиард долара повече от преди тримесечие.
 
Ford също цитира очаквания за подобрени доставки на чипове, компенсирани от прогнозата си за значителни насрещни ветрове от 4 милиарда долара.
 
Акциите на Ford скочиха със закъснение
 
Акциите на Ford скочиха с 5,2% в края на търговията. Акциите на Ford се покачиха с 3,6% до 13 на фона на широко рали в редовната търговия на фондовия пазар днес. Миналата седмица акциите на Ford възвърнаха 50-дневната пълзяща средна за първи път от януари.
 
Акциите на GM поскъпнаха с 3,1% до 34,36 в сряда. В сряда GM пропусна преглед на приходите за второто тримесечие, но също така запази насоките за 2022 г. Главният конкурент на Ford заяви, че очаква "рязко" по-високо производство и доставки през втората половина. Акциите на Tesla скочиха с 5,9%, удължавайки ралито си след удар през второто тримесечие миналата седмица.
 
Линията на относителна сила за акциите на Ford се подобрява след спад. Той се повиши силно през втората половина на 2021 г. Покачваща се линия на RS означава, че дадена акция се представя по-добре от S&P 500.
 
Акциите на GM и Ford са се понижили приблизително наполовина спрямо върховете си през януари и остават доста под 200-дневните си средни стойности.
 
Радикална, рискована EV промяна
 
Преди около седмица Ford обяви серия от стъпки за снабдяване с батерии, за да постигне амбициозната си цел от 600 000 електрически превозни средства годишно до 2023 г. и повече от 2 милиона електромобила годишно до 2026 г.
 
General Motors (GM) направи подобни съобщения във вторник. Автомобилните гиганти се опитват да убедят инвеститорите, че имат батериите, от които се нуждаят, за да произвеждат няколко милиона електрически превозни средства всяка година.
 
Но Tesla (TSLA) продължава да води с една миля.
 
До 2030 г. американските автомобилни гиганти Ford, GM и Stellantis (STLA) се стремят половината от продажбите им да бъдат електрически автомобили, в смело и рисковано преминаване от традиционните превозни средства на бензин и дизел.
 
Stellantis, бившият Fiat Chrysler, съобщава отчета си рано в четвъртък.
 
Новите електромобили Lightning и Mach-E на Ford се представят добре на пазара. Но конкуренцията нараства, като GM се готви да пусне на пазара поне още три нови електромобила през 2023 г., разширявайки гамата си електромобили, която включва камиона Hummer и SUV Cadillac Lyriq. EV стартъп Rivian (RIVN), в който Ford все още държи дял след продажбата на акции, има нов електрически SUV, който трябва да бъде пуснат по-късно тази година.
 
Но тяхната смяна на EV идва в труден момент. Автомобилните производители са изправени пред множество насрещни ветрове, от прекъсване на доставките и инфлация на материалите до призрака на рецесия в САЩ и в световен мащаб.
 
В знак на предпазливост, породена от несигурност, General Motors ще забави наемането на служители, присъединявайки се към технологичните гиганти.
 
Въпреки това, компанията майка на Mercedes-Benz Daimler (DDAIF), GM и Tesla наскоро сигнализираха за задържано търсене и подобриха производството на автомобили през следващите месеци.