3 причини, поради които Уорън Бъфет казва:  крипто ще стигне до много лош край

Последно обновена: 24.01.2023
Беше трудна година за биткойн и неговите поддръжници. Още през 2018 г. самият Оракул от Омаха прогнозира, че тя и други криптовалути ще имат проблеми.
 
„Те ще стигнат до много лош край“, каза тогава Уорън Бъфет пред CNBC.
 
След като достигна исторически връх от около 69 000 долара за единица на 10 ноември 2021 г., водещата цифрова валута в света оттогава е изтрила приблизително 67% от стойността си, достигайки около 23 000 долара в момента.
 
Със сигурност биткойнът се повиши през последните седмици, с почти 40% досега през 2023 г.
 
Но какво би казал най-известният инвеститор в света на тези, които може би мислят да купят биткойн в момента?
 
„Ако... притежавахте целия биткойн в света и ми го предложите за 25 долара, нямаше да го взема“, каза Бъфет пред CNBC по-рано тази година.
 
  1. Няма „никаква уникална стойност“
Милиардерът инвеститор не харесва биткойн, защото го смята за непродуктивен актив.
 
Бъфет има добре известно предпочитание към акции на корпорации, чиято стойност - и паричен поток - идват от производството на неща. Но криптовалутите нямат реална стойност, каза Бъфет в интервю за CNBC през 2020 г.
 
„Те не се възпроизвеждат, не могат да ви изпратят чек по пощата, не могат да направят нищо и това, което се надявате е някой друг да дойде и да ви плати повече пари за тях по-късно, но тогава този човек има проблема .”
 
Въпреки че Bitcoin е предназначен да осигури реална стойност като платежна система, тази употреба все още е доста ограничена. Както Бъфет вижда, стойността на биткойн идва от оптимизма, че някой друг ще е готов да плати повече за него в бъдеще, отколкото вие плащате днес.
 
  1. Той не смята, че крипто се брои за пари
През годините Бъфет направи своя дял от изключително остри забележки за биткойн и криптовалута: „Нямам биткойн. Не притежавам никаква криптовалута, никога няма да притежавам“, каза той пред CNBC през 2020 г.
 
Като търгуем актив биткойн процъфтява. Но отговаря ли на трите критерия за пари? Според най-разпространената дефиниция парите трябва да бъдат средство за размяна, средство за съхранение на стойност и разчетна единица.
 
Но Бъфет го нарича "мираж".
 
„Това не отговаря на теста за валута“, каза милиардерът пред CNBC през 2014 г. „Това не е трайно средство за размяна, не е средство за съхранение на стойност.“
 
Той добавя, че това е много ефективен начин за анонимно предаване на пари. Но: „чекът също е начин за предаване на пари“, каза той. „Чековете струват ли много пари само защото могат да предават пари?“
 
  1. Той не го разбира
Бъфет стана един от най-успешните инвеститори в историята, като се придържаше към акции, които разбира.
 
„Имам достатъчно проблеми с неща, за които мисля, че знам нещо. Защо, за бога, трябва да заема дълга или къса позиция в нещо, за което не знам нищо?“
 
Но хората обичат да залагат, каза той пред CNBC след годишната среща на Berkshire Hathaway през 2018 г., което е друг проблем с непроизводителните активи.
 
„Ако не го разбираш, се вълнуваш много повече, отколкото ако го разбираш. Можете да имате всичко, което искате да си представите, ако просто погледнете нещо и кажете „това е магия.“
 
Как Бъфет избира печелившите акции?
Инвеститорът милиардер следва стратегията за инвестиране на стойност - която се фокусира върху закупуването на подценени акции на силни компании и задържането им за дълго време.
 
Просто, нали?
 
Berkshire Hathaway търси компании с добър марж на печалба и такива, които произвеждат уникални продукти, които не могат лесно да бъдат заменени. Както Уорън Бъфет веднъж каза в писмо до своите акционери, „Много по-добре е да купите прекрасна компания на справедлива цена, отколкото справедлива компания на прекрасна цена.“
 
Но неприязънта на Бъфет към крипто акциите не означава непременно, че не трябва да купувате биткойни. Дори милиардерът се появи в сектори, срещу които преди е говорил.
 
Известно е, че той избягваше технологичните акции, дори в пика на dot-com балона, а сега най-големият холдинг на неговата компания е Apple.