3 акции на EV компании за покупка, преди пазарът да започне да расте през 2023 г

Последно обновена: 04.11.2022
Инвеститорите, които търсят възможност в пазара на  електрически превозни средства, със сигурност имат няколко различни алтернативи. На този пазар цените на акциите на много EV играчи са се понижили до по-привлекателни нива. Въпреки това, изборът на най-добрите акции на EV за покупка е по-голямо предизвикателство, отколкото изглежда.
 
Това е главно защото макро картината в момента не е много добра. Поради бързо нарастващите лихвени проценти, акциите на растежа (като тези в EV пространството) бяха много силно ударени от господин Пазар. Наистина цените на акциите на много от компаниите в този списък са значително под пика си през 2020 г. или 2021 г. Това е така, защото по-високите дисконтови проценти правят компаниите с печалби след години, по-малко желани. Така стоят нещата в момента.
 
Въпреки това, инвеститорите, които търсят акции на EV, за да купят, със сигурност имат причини да обмислят следните компании за растеж. Растежът в сектора на електромобилите вероятно ще продължи, като повечето правителства напълно подкрепят тази технологична трансформация.
 
Тъй като светът се електрифицира, се очаква използването на електромобили да нарасне много. В САЩ субсидиите в подкрепа на приемането на EV със сигурност са помогнали. Чрез неотдавнашния Закон за намаляване на инфлацията на президента Байдън беше разширен данъчен кредит от $7500 за нови електрически превозни средства и $4000 за използвани. Това може допълнително да подсили  пазара за повечето производители на автомобили само след няколко години.
 
Ето три акции на EV за ппокупка, които гледат дългосрочно на този сектор в момента.
 
TSLA, LCID, PSNY
 
Тесла (TSLA)
 
Всеки списък на ЕV акции за покупка трябва да започва с Tesla (NASDAQ:TSLA).
 
Наистина, базираната в САЩ Tesla е една от най-емблематичните марки електрически превозни средства в света. Яркият изпълнителен директор на компанията Илон Мъск, кара компанията  да се забелязва и да стои добре маркетингово и технологично на пазара.
 
Бях настроен мечешки по отношение на Tesla в миналото и продължавам да съм скептичен към оценката на компанията. Това е така, защото там има много висококачествена конкуренция, която само изглежда става все по-агресивна в търсенето си на парче от този растящ пай. Това означава, че Tesla ще остане лидер в EV пространството поне за няколко години напред. По този начин мнозина очакват Tesla да привлече повече купувачи на автомобили в екосистемата на компанията, стимулирайки още по-голям растеж с течение на времето.
 
Има какво да се каже за предимството на първия играч и Tesla със сигурност има такова предимство в този сектор с висок растеж. По този начин, за инвеститорите, които искат да направят директен залог на това пространство, Tesla е най-лесният вариант за разглеждане в момента.
 
Lucid (LCID)

По-ранен конкурент на Tesla в луксозното EV пространство е Lucid (NASDAQ:LCID). Тази компания със сигурност участва списъци на много инвеститори с акции на EV за покупка  по различни причини. Всъщност в съзнанието на много инвеститори Lucid изглеждаше зловещо подобен на Tesla преди може би десетилетие.
 
Това е базирана в САЩ компания, която проектира, инженерира и изгражда свои собствени превозни средства. Агресивните планове за растеж на компанията започнаха с производствени цели от 6 000 до 7 000 електрически превозни средства през 2022 г.
 
Така компанията вече е завършила производството на 2282 електромобила през третото тримесечие на 2022 г. Тези автомобили идват от производствената база на Lucid в Аризона, като доставките възлизат на близо 1400. По този начин броят на производството и доставките за тази компания на ранен етап ще продължи да бъде фокусна точка на много инвеститори.
 
Lucid е интересна компания, която трябва да обмислите заради глобалната си привлекателност. Марката има  силно търсене от други световни пазари, като Lucid наскоро отвори първото си студио в Рияд, Саудитска Арабия. Това луксозно търговско пространство ще позволи на клиентите да се насладят на марката и нейните луксозни предложения. Компанията е приела модел директно към потребителя. Този модел ще позволи на своите клиенти да получат първокласно изживяване при покупка, персонализирано според техните нужди. Това първокласно изживяване ще бъде достъпно както за онлайн, така и за офлайн запитвания.
 
За дългосрочните инвеститори, които търсят „следващата Tesla“, Lucid често е първата опция, която идва на ум. Автомобилите на тази компания със сигурност са скъпи и ако се насочим към рецесия, има известен риск. Всички видяхме какво може да постигне Tesla, а Lucid може да е на ръба да избухне.
 
Polestar (PSNY)
 
Нека да завършим нашия списък с EV акциите на Polestar (NASDAQ:PSNY).
 
Този базиран в Швеция производител на електромобили е друг първокласен производител на електрически превозни средства.
Това е така, защото Polestar е по-напред в развитието си от другите премиум EV конкуренти на Tesla. Компанията наскоро обяви доставката на приблизително 9215 електромобила през третото тримесечие на 2022 г. Това е резултат от увеличение на производството, което компанията видя след облекчаване на някои пандемични ограничения в Китай.
 
Сега геополитическите рискове се отнасят за всички компании в този списък. Съответно, Polestar, като глобален играч в това пространство, предоставя профил риск-възнаграждение, който не е за всеки. Въпреки това, тя е компания, която е на път да изпълни глобалните си цели за доставка от 50 000 единици през 2022 г. Що се отнася до премиум конкуренцията, мнозина посочват Polestar като компания с потенциал да откъсне впечатляващата преднина на Tesla в сектора.

 
Особено съм впечатлен от електрическия SUV Polestar 3 на компанията, който ще се произвежда в Съединените щати. Въпреки че са необходими повече инвестиции в близко бъдеще, това е убедителен залог в това пространство с висок растеж в дългосрочен план.