2022 г. се очаква да е рекордна за инвестициите в недвижими имоти

Последно обновена: 12.01.2022
2022 година се очаква да бъде рекордна не само за глобалните трансгранични инвестиции в имоти, които ще отчетат ръст от 50% спрямо 2021 г., но и за локалните инвестиции в недвижими имоти.  

Факторите, които ще подпомагат разгръщането на още по-големи капитали и инвестирането им в различните класове имоти са няколко:

На първо място е очакването за отшумяване на пандемията, заради по-заразния вариант Омикрон, но преминавайки много по-леко и при по-големи маси, е възможно да доведе до широк имунитет. Това ще доведе до ускоряване на икономическата активност в много други сфери като туризъм,  пътувания, ваканционни наеми, почивки и др., които ще повишат търсенето на имоти.

На второ място все още големите свободни парични средства на паричните пазар, ниските лихви и бързия достъп до кредити.

На трето място очакванията за продължаване на инфлационните проецеси.

През тази година инвестиционни мениджъри и публични фондове за инвестиции в имоти ще се насочат към ключови дестинации в САЩ, Германия и Обединеното кралство. Франция, Нидерландия, Италия, Полша, Испания и Япония също ще постигнат значителни входящи инвестиции в имоти, посочват от компанията.

Разбира се тези пазари не са изолирани, което ще прилее и в по-голямо търсене и на по-малките пазари в Европа и разбира се тук в България.
 
Може би вече е време да видим и по-високо търсене при офис площите, които се очаква да  привлекат над 50% от вложенията в сектора. На второ място по дял на привлечените инвестиции ще е логистичният сектор, посочват анализаторите.
 
Ускоряването на икономиките и бързата нужда от транспорт на материали и стоки ще доведат и до ръст в търсенето на логистични имоти и складове.
Инвестиционни мениджъри и фондове за частен капитал, особено от САЩ и Канада, ще са основните играчи на пазара през годината. Водещи пазари на логистични площи ще са САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Нидерландия и Китай, както и Испания, Полша, Австралия, пише в доклада.
 
По-широкият жилищен сектор представлява все по-голям интерес от страна на всякакви инветитори. Източниците на капитал вероятно ще са широки, а географските области ще са разнообразни. Все пак като водещи пазари се очертават САЩ, Германия, Обединеното кралство, Нидерландия и Япония.
 
Търсенето на хотели ще отбележи най-силен ръст измежду отделните имотни сектори през тази година. Силни ще са и инвестициите в студентски жилища, като секторът ще продължи да се доминира от американски играчи през 2022 г.
Топ дестинации за трансграничния капитал ще са САЩ на първо място с 94,2 млрд. долара изходящи инвестиции и 44,1 млрд. долара входящи инвестиции.
 
Другите най-популярни инвестиционни дестинации в сектора на имотите през годината ще са Великобритания, Германия, Франция и Нидерландия.
 
Очаква се „зелените“ сертифицирани сгради да получат премия от 8-18% в сравнение с подобни сгради, които нямат „зелен“ сертификат, прогнозира се още в доклада.
 
Половината от трансграничния капитал ще идва от САЩ и Канада през 2022 г. Други топ играчи ще са инвеститори от Обединеното кралство, Германия и Швейцария, които предпочитат офисите и жилищата. Банки, държавни фондове и корпорации със седалище в Китай, Обединеното кралство, Канада и Франция ще бъдат важни източници на капитал за офис сектора и търговските площи.
 
Изминалата година показа, че недвижимите имоти като клас активи са относително устойчиви. През 2022 г. инвеститорите ще имат възможност да ребалансират портфейлите си с ротация на активи, допълва се в доклада
 
Недвижимите имоти се разглеждат от някои инвеститори като инструмент да хеджират инфлацията, т.е. инфлационната среда може да засили търсенето още повече, заключават от консултантската компания.