Защо е задължително да се инвестира в недвижими имоти? Как може да го направите с малко пари?

Последно обновена: 17.12.2021
Ако преди 20 години сте инвестирали в български жилищни имоти в градовете София, Варна, Бургас или други областни градове и в акции, Вашата инвестиция в имоти би генерирала много по-добра възвръщаемост от пазара на акции.
 
Ако сте инвестирали 10 000 долара на пазара на имоти през 1998 г., днес това може да струва 100 000 долара;
 
Инвестирането в жилищни имоти в исторически план е било недостъпно за много българи – със SPOTI Finance Place инвестирането в пазара на имоти вече е възможно дори малки суми в един строителен инвестиционен проект, като всеки получава  фиксирана доходност – приблизително 16% за 14 месеца,  минималната инвестиция може да е и 2000 евро.
 
Независимо дали  е около барбекю , компания или в офиса, разговорите за имотния пазар винаги са били за все по нарастващите цени на жилищата. Какво ще кажете да се от страната на строителите и търговците на недвижими имоти, които регистрират големите печалби. Купуването на първо жилище все още е цел на много българи.  Когато погледнете статистиката, е лесно да разберете защо; Пазара на недвижими имоти  в България исторически предлагат по-силна и по-стабилна възвръщаемост от другите класове активи, което го прави привлекателна инвестиция.
 
Ключовите въпроси за българите  са „дали стабилния ръст в цените на недвижимите имоти ще продължи?“ и „как мога да вляза на пазара от страната на строителя и търговеца, като собственик на имот, който искам да продам, ако нямам достатъчно пари?“
 
От 1998 година до сега ръста в цените на недвижимите имоти надвишава 700% , т. е 7 пъти, което е над 30% средна възвръщаемост на година. Разбира се най-голяма е била възвръщаемостта през първите 10 години от 1998 до 2008 година.
 
Инвестициите в строителството на недвижими имоти в големите градове е един от най-печелившите бизнеси, но изисква голям ресурс и сериозни познания в сферата на строителството , организирането и ръководенето на процесите.
 
Ами ако Ви кажем , че вече това не е пречка и Вие може да участвате в строителството като закупите дори и една стотна от имота и ако не е нужно познание, а проект мениджъри и строителна компания ще работят за вас по Вашите правила и изисквания.

Да това вече е възможно с платформата за участие в недвижим имот на базата на споделеното инвестиране, дори само с 2000 евро и да търсите доходност каквато постигат големите строителни компании в бранша. Защо да купувате на зелено имоти и да финансирате строителните компании, като държите риска при Вас, не е ли по добре да финансирате част от проект за строителство и да си получите сумата и лихвата за нея в края на периода, без да се притеснявате дали са се повишили цените на имотите. Вие си получавате фиксираната лихва след посочения период в проекта.
 
В допълнение към постигането на солидна възвръщаемост, друга положителна страна от инвестирането в имотния пазар е, че той демонстрира по-малка волатилност от акциите. Както всички видове инвестиции, стойността на имота може да се увеличава и намалява. Но като цяло в исторически план той демонстрира по-малка волатилност дори и от американските борсови индекси S&P 500, Doв Jones IA.
 
Едно от най-важните неща, които трябва да знаете и което подкрепя инвестициите в недвижимите имоти е инфлацията. Последните 10 години виждаме, че има големи финансови и други кризи, които се отразяват на икономиката. Ако вникнем по дълбоко в нещата обаче става ясно, че при такива кризи централните банки  в големите развити икономи и в последствие всички централни банки приемат стимулиращи политики на все повече инжектирани пари в икономиките, което повишава паричната маса, това води до все по-ниски лихви и все по-голяма инфлация , а всичко това води до все по скъпи недвижими имоти. Има и друго, че стандарта на живот в България ще се повишава все повече, което ще повишава и търсенето на недвижими имоти, което също ще води до ръст в цените им.
 
Инвестирането в пари (като например оставяне на парите си в банкова сметка, при която получавате редовни лихви) е най-ниският рисков начин да спестите парите си, но има и най-ниска възвръщаемост и най-бързия начин инфлацията да Ви стопи парите. Българите най-добре знаят какво е инфлация и как парите могат да се стопят за няколко нощи, както се случи през 1997 година.
 
Друга положителна новина за инвестирането в строителство на недвижими имоти и последващата им реализация е, че дори и в големи кризи като Covid 19, цените на имотите несамо че не се понижиха, но и тръгнаха нагоре, като инвестициите от такъв тип се използваха за сигурно убежище на парите.
 
Вече имате възможност да инвестирате с малки суми в строителни проекти с голям марж на печалбата, дори само с 2000 евро. Проекти на атрактивни места, сравнително малки и с период на реализация до 14 месеца.
 
Инвестирането с малки суми в инвестиционни проекти с недвижими имоти Ви диверсифицира риска от други инвестиции и дори от такъв тип инвестиции, където може да притежавате собственост от няколко имота на различни дестинации.
 
Ето вижте къде може да разгледате такива инвестиции в недвижими имоти дори с малко средства.  Виж тук.